Obilježen 18.maj-Dan oslobođenja Grada Živinice

U Živinicama je obilježen 18.maj, Dan oslobođenja Grada Živinice 1992.godine. Na današnji dan prije 29 godina teritoriju Grada Živinice napustile su agresorske snage JNA, a živinički borci su organizovano stali u odbranu BiH. Tim povodom danas je u Živnicama održana svečana akademija,kojoj je prethodilo polaganje cvijeća kraj spomen obilježja paertizanima na spomen obilježju Karaula, potom u Gradskom parku šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, te kraj biste narodnog heroja Nesiba Malkića.

Na svečanoj akademiji uz prisustvo vijećnika Gradskog vijeća Grada Živinice, boračkih organizacija i političkih partija, Duvački orkestar Konjuha intonirao je državnu himna BiH, a potom je minutom šutnje i učenjem fatihe odata počast palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Prigodnim riječima i čestitkama građanima Živinica u povodu Dana oslobođenja uputili su predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić i gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković.

“Na dnašnji dan prije 29 godina podsjećamo se na 18.maj, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti, Aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske.Aprila 1992.godine živinički borci su odigrali značajnu, ako ne i ključnu ulogu u odbrani sjeveroistočne Bosne, na čijem su području bile stacionirane najjače neprijateljske snage, koje su raspolagale najsavremenijim naoružanjem i tehnikom. U Dubravama je bila vazduhoplovna baza, sa 27 aviona, helikopterska eskadrila, dijelovi 63. padobranske brigade iz Niša, dijelovi 4.oklopne brigade iz Jastrebarskog, artiljerijski divizion i srpske paravojne jedinice sa područja općine Živinice”.

Jusić je podsjetio prisutne, kao i medije, koji su pratili događaj obilježavanja Dana oslobođenja Živinica, da su noću između 19. i 20. decembra 1991.godine ubačeni rezervisti u poslovni krug Energopetrola, sa obrazloženjem da su došli na čuvanje Savezne rezerve goriva, ali se znalo da će pokušati gorivo premjestiti do Rudnika boksita u Milićima, te je posebno naglasio:

“Natezanja i nadmudrivanja doživjela su vrhunac kada je Jugo-armija morala napustiti aerodrom u Dubravama. Nevjerovatno je s koliko su prijetili odmazdom avijacije nad civilnim stanovništvom. Na kraju, 18.maja, JNA je napustila Aerodrom. Zato 18.maj obilježavamo kao Dan oslobođenja Grada Živinice, kada je bivša JNA napustila naše područje.Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost”, rekao je,između ostalog, predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić.

Prisutne je pozdravio i građanima Živinica uputio čestitke povodom Dana oslobođenja gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, koji je istakao značaj boraca i njihog herojskog djela u borbi za odbranu države BiH.

Na današnjoj svečanoj akademiji dodjeljena su priznanja zaslužnim građanima, učesnicima odbrambeno oslobodilačkog rata, a prigodan program izveli su horovi Libero,Manjifiko i Gradski mješoviti hor.

Pomenimo još da je u Gradskom parku, kraj spomen obilježja šehidima i palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata otvorena izložba pod nazivom “Nekrologij šehida i poginulih boraca”, sa fotosima palih rodoljuba Grada Živinice./Š.G./