Obilježen 25.novembar Dan državnosti BiH

Danas je obilježen Dan državnosti BiH, polaganjem cvijeća na spomen obilježju palim borcima narodno-oslobodilačkog rata 1941/1945.godina na Prtizanskom groblju i polaganje cvijeća kraj biste narodnom heroju odbrambeno oslobodilačkog rata Nesibu Malkiću, kao i kraj biste Josipa Broza Tita.

Ranijih godina se polagalo cvijeće i kraj spomenika šehidima i palim borcima u Gradskom parku, ali se trenutnoj taj spomenik rekonstruiše i, kako je najavljeno, bit će u potpunosti završen krajem godine.Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne učenika Prve OŠ-Odjeljenja osnovne muzičke škole Živinice.

Glavna svečanost održana je u Mješovitoj srednjoj školi gdje je održana akademije, na kojoj su se prisutnima obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić i pomoćnik gradonačelnika Suvad Butković, te su prisutnima kao i svim građanima čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25.novembar.

Podsjećamo da u historiji BiH ZAVNOBIH, kao događaj, zauzima visoko mjesto, jer je tada potvrđen histrorijski i politički individualitet BiH, multireligijska, multietnička i multikultularna državnost državne zajednice muslimana, srba, hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive. Danas se podsjećamo s ponosom tog dana, kada je obnovljena državnost BiH, koju je izgubila 1463.godine, padom pod upravu Osmanske carevine.

“Danas smo se ovdje okupili da svečano obilježoimo događaj od prije nepunih 80 godina, događaj koji je označio prekretnicu u historiji BiH, čime su udareni temelji na kojima počiva i današnja Bosna i Hercegovina.Prilkom susreta sa rukovodiocima NOP-a BiH Rodoljubom Čolakovićem i Avdom Humom, kod Kladnja u julu 1943.godine, Josip Broz Tito podstakao i inicirao je održavanje I zasjedanja ZAVNOBIH-a.Njegov stav bio je tada, kao i kasnije, da BiH treba da bude ravnopravna jedinica unutar buduće državne zajednice,što, budimo iskreni, mnogima tada nije bilo po volji.

Tog 25.novembra 1943.godine prvi put u historiji BiH, sastali su se predstavnici svih njenih naroda i donijeli političku odluku koja će odgovarati njihovim zajedničkim interesima.Smogli su snage, znanja, umijeća, mudrosti i sastali su se u vrijeme kulminacije do tada najgoreg sukoba, najvećih stradanja, zločina i nezapamćene međunacionalne mržnje.Tada su pokazali da su jedini sveopći nacionalni interesi bili borba protiv fašizma, borba za ravnopravnost svih naroda i građana i borba za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić na svečanoj akademiji povodom Dana državnosti BiH.

Dakle, na dan 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost BiH, njena hiljadugodišnja činjenica i višestoljetni državno-pravni subjektivitet u različitim državno pravnim oblicima. Bosnu i Hercegovinu je 1992.godine u AVNOJ-evskim granicama priznala cjelokupna međunarodna zajednica. U svojoj političkoj i socijalnoj suštini, ZAVNOBIH je dvostuka realizacija ravnopravnosti naroda prema narodu, ali i čovjeka prema čovjeku. On je sastavni dio bosnskohercegovačke ustavne historije, a njegovi zaključci su od suštinskog značaja svakog budućeg bosanskohercegovačkog ustavnog sistema.

Na svečanoj akademiji izveden je kulturno zabavni program u kojem su učetvovali učenici osnovnih i srednjih škola, kao i polaznici Dječijeg obdaništa Živinice.Prisutnima su se predstavili prigodnim recitacijama, recitalima, pjesmama, te folklornim nastupima i horskim muziciranjem./Š.G./