Obilježen Dan državnosti BiH

Danas je obilježen Dan državnosti BiH, polaganjem cvijeća na spomen obilježju palim borcima narodno-oslobodilačkog rata 1941/1945.godina na Prtizanskom groblju i polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92/95, kao i kraj biste narodnom heroju tog perioda Nesibu Malkiću.

Vijećnik dr.Hajrudin Kozarević je kraj spomen obilježja palim borcima na partizanskom spomen obilježju Karaula podsjetio prisutne na istorijski datum potvrđivanja državnosti BiH:

“Mi danas kraj ovog spomen obilježja potvrđujemo da ne smijemo nikada zaboraviti na 25.novembar 1943. godine, kada je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, a isto tako ne smijemo zaboraviti ni naše patriote u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-95.godina. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji”, podsjetio je Kozarević.

Potom je cvijeće položeno i kraj spomen obilježja u Gradskom parku palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata i kraj biste heroja Nesiba Malkića.Gradonačelnik Živinica dr.Samir Kamenjaković je čestitao građanima Dan državnosti BiH, i  zahvalio se prisutnima što su došli da uveličaju današnji praznik.

Podsjećamo da u historiji BiH ZAVNOBIH, kao događaj, zauzima visoko mjesto, jer je tada potvrđen histrorijski i politički individualitet BiH, multireligijska, multietnička i multikultularna državnost državne zajednice muslimana, srba, hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive. Danas se podsjećamo s ponosom tog dana, kada je obnovljena državnost BiH, koju je izgubila 1463.godine, padom pod upravu Osmanske carevine.

Danas nije održana tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana državnosti BiH, radi poštivanja mjera nadležnih organa u vezi sa pandemijom COVID-19.Predstavnici Gradskog vijeća i gradske uprave, te boračke organizacije, političke partije i nevladine organizacije , kako smo već istakli, položili su cvijeće na spomen obilježja i odali počast palim borcima narodno-oslobodilačkog rata i odbrambeno -oslobodilačkog rata./Š.G./