Obilježen Dan Grada Živinice

Danas je obilježen Dan Grada Živinice, 19.juni.Ovaj praznik se proslavlja na osnovu Odluke Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, kada je utvrđena teritorija Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine, tj.Grada Živinice.

Obilježavanje 61. rođendana Grada Živinice započelo je polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli i šehidima i poginulim borcima u Gradskom parku u Živinicama, te narodnom heroju Nesibu Malkiću, a potom je u prostorijama gradske uprave izvršena dodjela priznanja najzaslužnijim građanima Živinica.

S obzirom da smo ove godine pogođeni pandemijom korona virusa, te da u Gradu Živinice postoji nekoliko klastera koji su onemogućili veliku proslavu obilježavanja Dana Grada, upriličen je skroman program aktivnosti uz poštivanje mjera i uslova nametnutih od strane Kriznog štaba.

Povodom obilježavanja 61.godišnjice Grada Živinice, gradonačelnik Samir Kamenjaković uputio je čestitku svim građanima.

„U ime mojih saradnika i u svoje lično ime, svim živiničanima i živiničankama koji žive u Živinicama i dijaspori od srca čestitam 19. juni, Dan Grada Živinica“.

Članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, odlukom Gradskog vijeća, dodijeljeno je najveće priznanje Grada “Počasni građanin Grada Živinice”

Dodjeljujući visoko priznanje Željku Komšiću gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković je istakao zahvalnost članu Predsjedništva BiH za podršku u infrastrukturnim projektima od vitalnog značaja za Živinice, ističući da član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije samo počasni građanin Živinica, nego i prijatelj ovog grada i njegovih građana.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je Gradskom vijeću Grada Živinice i gradonačelniku, na dodijeljenom priznanju.

Primajući priznanje, član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je počastvovan odlukom rukovodstva ovog grada, navodeći da su Živinice jedan od primjera njegovanja multietničkih i građanskih vrijednosti./Tim za medije/