Obilježen Dan oslobođenja Živinica

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine, te kraj biste narodnog heroja Nesiba Malkića, danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Živinica.

Nakon polaganja cvijeća predstavnika Grada Živinice, boračkih organizacija i političkih partija, intonirana je državna himna BiH, a potom je minutom šutnje i učenjem fatihe odata počast palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Prigodnim riječima i čestitkama građanima Živinica u povodu Dana oslobođenja uputili su predsjedavajući GV Živincie Nail Jusić i gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Na dnašnji dan prije 28 godina podsjećamo se na 18.maj, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti, Aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske.Aprila 1992.godine živinički borci su odigrali značajnu, ako ne i ključnu ulogu u odbrani sjeveroistočne Bosne, na čijem su području bile stacionirane najjače neprijateljske snage, koje su raspolagale najsavremenijim naoružanjem i tehnikom. U Dubravama je bila vazduhoplovna baza, sa 27 aviona, helikopterska eskadrila, dijelovi 63. padobranske brigade iz Niša, dijelovi 4.oklopne brigade iz Jastrebarskog, artiljerijski divizion i srpske paravojne jedinice sa područja općine Živinice”, istakao je Jusić.

Jusić je podsjetio prisutne, kao i medije, koji su pratili događaj obilježavanja Dana oslobođenja Živinica kraj spomen obilježja u Gradskom parku, da su noću između 19. i 20. decembra 1991.godine ubačeni rezervisti u poslovni krug Energopetrola, sa obrazloženjem da su došli na čuvanje Savezne rezerve goriva, ali se znalo da će pokušati gorivo premjestiti do Rudnika boksita u Milićima, te je posebno naglasio:

“Natezanja i nadmudrivanja doživjela su vrhunac kada je Jugo-armija morala napustiti aerodrom u Dubravama. Trajalo je to danima, a oficire JNA nije napuštala arogancija ni kad su vidjeli kako su prošle njihove kolege u Tuzli 15.maja 1992.godine na Brčanskoj Malti. Nevjerovatno je s koliko su prijetili odmazdom avijacije nad civilnim stanovništvom. Na kraju, 18.maja, JNA je napustila Aerodrom, a mi smo uspjeli dobiti 102 puške, koje su nam kasnije poslužile u odbrani od agresije. Zato 18.maj obilježavamo kao Dan oslobođenja općine Živinice, kada je bivša JNA napustila područje općine Živinice.Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano. Rijetki su građani Živinica koji tokom rata nisu izgubili nekog dragog, bliskog, nekog čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo”, rekao je predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić.

Prisutne je pozdravio i građanima Živinica uputio čestitke povodom Dana oslobođenja gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, koji je istakao značaj boraca i njihog herojskog djela u borbi za odbranu države BiH.

“Njihov primjer jedinstva i žrtvovanja za dobro svih nas i državu BiH treba slijediti, a to znači graditi jedinstvo, koje smo u međuvremenu izgubili”, rekao je gradonačelnik Živinica dr.Samir Kamenjaković./Š.G./