Obilježen Dan šehida i palih boraca

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Ovaj dan se obilježava kao Dan sjećanja na hrabre borce Armije RBiH, koji su od ‘92. do ‘95. godine dali svoje živote za odbranu zemlje od agresora, boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo.

Tim povodom danas je kraj spomen obilježja palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata odata počast učenjem fatihe i minutom ćutnje.Predstavnici Grada Živincie i boračkih udruženja položili su cvijeće kraj spomen obilježja, kao i kraj biste narodnog heroja Nesiba Malkića.

Cvijeće je položeno i kraj mezarluka šehidima i palim brcima na Gradskom groblju Živinice i duž drugih mezarluka gdje su ukopani šehidi odbrambeno oslobodilačkog rata.

“Danas odajemo počast našim šehidima i palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.Ovo je jedan od najznačajnijih datuma za naš Grad Živinice i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.Iskoristili smo još jednu prilika da u ovim mubarek danima odamo zahvalnost i prisjetimo se poginulih boraca koji su svoje živote trajno ugradili u temelje nezavisne i cjelovite države BiH”, rekla nam je predsjednica udruženja šehida i poginulih boraca Grada Živinice Šemsija Aljić.