Obilježena 42 godišnjica Titove smrti

Danas se navršilo 42 godina od kada je umro Josip Broz Tito, bivši predsjednik SFRJ.Tim povodom kraj spomen biste ovom istakanutom revolucionaru okupile su u 15,05 sati predstavnici političkih partija GO SDP BiH Živinice i GO SD BiHŽivinice, te Zlatne dobi, gdje us položile bukete cvijeća.

Teško je nabrojati zasluge Josipa Broza tokom dugog niza njegovog stvaralačkog rada.Ratovanje protiv nacističke Njemačke, te obnova i izgradnja porušene zemlje i veliki uticaj na svjetsku politiku ostavili su neizbrsiv trag na ovim prostorima.Potaknut putovanjima i vezama s vođama novooslobođenih zemalja poput Indije i Egipta, Tito postaje jednim od osnivača i najuticajniji državnik pokreta nesvrstanosti-skupom vanblokovskih zemalja koje su politikom aktivne miroljubive koegzistencije djelovale na smanjenja napetosti u svijetu. Na Titovoj sahrani okupilo se 8. maja, na Dedinju, u Kući cvijeća, 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700 000 ljudi.

Na Titovoj sahrani okupilo se 8. maja 1980.godine, na Dedinju, u Kući cvijeća, 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700 000 ljudi. Na pogrebu je bilo 4 kralja, 5 prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, što je bio dokaz velike popularnosti bivšeg jugoslovenskog državnika./Š.G./