Obilježena godišnjica formiranja “Tupkovačkog bataljona”

U subotu, 04.aprila, obilježena je 28. godišnjica formiranja “Tupkovačkog bataljona”.Ovoga puta obilježavanje ovog značajnog datuma obavljena je u najužem krugu učesnika odbrambeno oslobodilačkog rata iz ove brigade, a iz razloga pojave virusa Covid 19.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata je počast kraj spomen obilježja palim šehidima proteklog rata i civilnih žrtava rata u Tupkoviću.Tom činu bili su prisutni predsjednik boračke organizacije MZ Tupković Asim Nukić i zamjenik komandanta “Tupkovačkog bataljona” Ramiz Muhić, a takođe su počast odali polaganjem cvijeće i proučili fatihu na mezaru prvog komadanta bataljona- brigadira Ramadana Jusića.

“Stanovnici MZ Tupković su zaista dali veliki doprinos u odbrani domovine kako u ljudstvu, brojem vojnika, tako i u materijalnotehničkim sredstvima,samonaoružavanju, ishrani i opremanju vojnika.Prva linija odbrane grada Živinica formirana je u Repuhu u zoni odgovornosti “Tupkovačkog bataljona”. Značajno je istaći da je novembra 1992. godine “Tupkovački bataljon” ušao u sastav 116. Muslimanske brdske brigade, kao prvi bataljon 116. mbb”, rekao nam je Ramiz Muhić-tadašnji zamjenik komandanta “Tupkovačkog bataljona”.

Pomenuta linija odbrane u Repuhu bila čvrsta tokom cijelog rata, tu se branila i odbranila istočnu granicu grada Živinica do kraja rata.Pripadnici “Tupkovačkog bataljona”, pored stalnog držanja linije odbrane, učestvovali su i na drugim ratištima u zoni odgovornosti II Korpusa Armije R BiH, a stanovnici Tupkovića su popunjavali i druge jedinice u Armiji RBiH, čime su dali veliki doprinos odbrani BiH od agresije na našu zemlju.

“Stoga smo dužni sjećati se i obilježavati ovakve datume, kako nikada ne bi zaboravili doprinos ovog kraja u ratu, kao i naših palih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine Bosne i Hercegovine”, rekao nam je na kraju Ramiz Muhić.