Obilježili Dan pobjede,Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Predstavnici GO SDP Živinice i Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana Živinice(JOB) danas su povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana položili cvijeće kraj spomen obilježja na Partizanskom spomen groblju Karaula, te spomen obilježju šehidima i palim borcima odbrambeno osloboilačkog rata u Gradskom parku, kao i pred biste narodnog heroja Nesiba Malkića i Josipa Broza Tita.

Dnašnji 9.maj je trostruko važan:kao prvo to je Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, to je i Dan Evrope, ali i Dan naših Zlatnih ljiljana”, rekao je Mehmed Rakovac u svom govoru kraj spomen obilježja palim partizanima na Karauli.

“Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta.Mislili smo da je tada fašizam u cjelosti poražen, ali smo bili svjedoci da se to ponavljalo i tokom posljednjeg rata na ovim našim prostorima.Zato u čast herojske borbe u odbrambeno oslobodičlačkom ratu slavimo heroje našeg posljednjeg rata”, podsjetio je Rakovac prisutne kraj spomen obilježja palim partizanima.