Obilježili Dan ustanka u Drugom svjetskom ratu

Danas je na Partizanskom spomen groblju na Karauli održana prigodna svečanost povodom 27.jula, Dana ustanka u BiH u Drugom svjetskom ratu.Tom prilikom položeni su buketi cvijeća u znak zahvalnosti za odbranu ovih prostora od narastajućeg fašizma Drugog svjetskog rata.

Predsjedni Foruma seniora SDP Živinice Mehmed Rakovac podsjetio je prisutne na ovaj važan istorijski događaj:

“Sa poštovanjem obilježavamo ovaj dan i vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su prije 81 godinu saveznici i naši partizani izvojevali pobjedu protiv fašizma. Zato se moramo podsjećati na ove datume i boriti se protiv zla fašizma”.

Na prostorima nekadašnje Jugoslavije, čije su nekadašnje republike imale neupitnu antifašističku prošlost, antifašizam je postao kategorija koja se svjesno gura u mrak, blati i kompromituje na razne načine i, što je posebno opasno, svjesno zloupotrebljava u surovim i prizemnim dnevnopolitičkim razračunavanjima.

Datum 27. juli u bivšoj Jugoslaviji slavio se kao Dan ustanka naroda BiH. Vezan je za 27.07.1941. godine kada je izvedena prva ustanička akcija na teritoriju BiH. Ta akcija izvedena je u malom gradu Drvaru.Grad Drvar je većinu vremena bio slobodan grad u Drugom svjetskom ratu, koji je dao 15 narodnih heroja.