Obilježili godišnjicu Titove smrti

I ovoga puta poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita odali su počast bivšem predsjedniku SFRJ, na dan kada je prije 39 godina saopšteno da je preminuo nakon teže bolesti.

Danas se navršilo 39 godine od smrti Josipa Broza Tita, pa je tim povodom u 15,05 sati, uz zvuke sirene, odata pošta bivšem predsjedniku SFRJ. Kraj Titove biste položeno je cvijeće, a uz zvuke sirene i u stavu mirno okupljeni građani su odali počast čovjeku koji je bio doživotni predsjednik Jugoslavije, vođa SKJ, jedan od tvoraca pokreta nesvrstanih…

Predsjednik Udruženja građana “Tito” Živinice Fahir Spahić je istakao velika djela Josipa Broza, rekavši da sve to što je on uradio je izuzetno mnogo za jedan ljudski vijek:

“Teško je nabrojati zasluge Josipa Broza tokom dugog niza njegovog stvaralačkog rada.Ratovanje protiv nacističke Njemačke, te obnova i izgradnja porušene zemlje i veliki uticaj na svjetsku politiku ostavili su neizbrsiv trag na ovim prostorima.Potaknut putovanjima i vezama s vođama novooslobođenih zemalja poput Indije i Egipta, Tito postaje jednim od osnivača i najuticajniji državnik pokreta nesvrstanosti-skupom vanblokovskih zemalja koje su politikom aktivne miroljubive koegzistencije djelovale na smanjenja napetosti između zemalja NATO-a i Varšavskoga ugovora. Na Titovoj sahrani okupilo se 8. maja, na Dedinju, u Kući cvijeća, 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700 000 ljudi. Na pogrebu je bilo 4 kralja, 5 prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara”, rekao je Spahić.

Oganizator obilježavanja ovog datuma bilo je Udruženje građana „Josip Broz Tito“ Živinice./Š.G./