Obiljležen Dan oslobođenja Živinica

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine, danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Živinica.To je dan kada se podsjećamo na 18.maj 1992.godine, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti, Aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske.

Tim povodom u velikoj sali BKC održana je svečana akademija, započela je intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata učenjem fatihe i minutom šutnje, a o značaju ovog praznika referat je podnio predsjedavajuća Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić:

“Aprila 1992.godine živinički borci su odigrali značajnu, ako ne i ključnu ulogu u odbrani sjeveroistočne Bosne, na čijem su području bile stacionirane najjače neprijateljske snage, koje su raspolagale najsavremenijim naoružanjem i tehnikom. U Dubravama je bila vazduhoplovna baza, sa 27 aviona, helikopterska eskadrila, dijelovi 63. padobranske brigade iz Niša, dijelovi 4.oklopne brigade iz Jastrebarskog, artiljerijski divizion i srpske paravojne jedinice sa područja općine Živinice”, istakao je Jusić.

On je podsjetio prisutne na svečanoj akademiji da su noću između 19. i 20. decembra 1991.godine ubačeni rezervisti u poslovni krug Energopetrola, sa obrazloženjem da su došli na čuvanje Savezne rezerve goriva, ali se znalo da će pokušati gorivo premjestiti do Rudnika boksita u Milićima.

“Tada se u Energopetrolovom skladištu nalazilo 17 miliona tona goriva. Trebalo je puno takta i strpljenja da jugoarmada ne ostvari svoj cilj. Najzad, poslije četiri mjeseca boravka u Energopetrolu sami su napustili pozicije. Impresionirala je odlučnost zaposlenih u Energopetrolu, te rezervnog sastava milicije, koji su svoj dio posla obavili herojski. Svo gorivo je kasnije preuzeo II Korpus i to je znatno pomoglo da se naše oružane snage uspješno nose sa nadmoćnijim neprijateljem. Bio je to jedini slučaj u BiH da su Savezne rezerve goriva ostale u posjedu naše Teritorijalne odbrane”.

Već aprila je formiran Krizni štab na sjednici Skupštine opštine Živinice i rezultat ovog organa je priprema i organizacija otpora na teritoriji općine Živinice, te koordinacija aktivnosti sa susjednim općinama i pregovori sa JNA:

“Pregovori sa JNA oko preuzimanja aerodroma Dubrave i vojnih objekata u Ljubačama bili su dugi i iscrpljujući. Natezanja i nadmudrivanja doživjela su vrhunac kada je Jugo-armija morala napustiti aerodrom u Dubravama. Trajalo je to danima, a oficire JNA nije napuštala arogancija ni kad su vidjeli kako su prošle njihove kolege u Tuzli 15.maja 1992.godine na Brčanskoj Malti. Nevjerovatno je s koliko su prijetili odmazdom avijacije nad civilnim stanovništvom. Na kraju, 18.maja, JNA je napustila Aerodrom, a mi smo uspjeli dobiti 102 puške, koje su nam kasnije poslužile u odbrani od agresije. Zato 18.maj obilježavamo kao Dan oslobođenja općine Živinice, kada je bivša JNA napustila područje općine Živinice”.

Zahvaljujući blagovremeno obavljenim pripremama u Živinicama su stvorene respektabilne vojne jedinice, zahvaljujući kojim je živinička općina ostala slobodna i naše jedinice su pružale pomoć drugim općinama širom BiH.

“Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano. Rijetki su građani Živinica koji tokom rata nisu izgubili nekog dragog, bliskog, nekog čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo. Građani Živinica su time kolektivni nosioci uspomena na žrtve koje je ova općina podnijela u borbi za slobodu Bosne i Hercegtovine”, rekla je predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić.

Na svečanoj akademiji prisutne je pozdravio i građanima Živinica uputio čestitke povodom Dana oslobođenja gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, koji je istakao značaj boraca i njihog herojskog djela u borbi za odbranu države BiH.

Svečano obilježavanje Dana općine Živinice uveličao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji nije krio zadovoljstvo što dolazi u Živinice:

„Uvijek rado dolazimo u Živinice.Danas su trebali doći Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, ali zbog ranije preuzetih obaveza izostalti su, ali zato sigurno dolaze idućeg mjeseca.Zadovoljstvo nam je doći u Živinice, jer je ovo lijep grad.Ranije sam dolazio u općinu Živinice, a danas sam došao u Grad Živinice i vi to zalužujete, jer Živinice imaju veliki broj stanovnika, važne komunikacije i aerodrom u obližnjim Dubravama u koji smo uložili 3,5 miliona KM za renoviranje i proširenje, a uskoro ćemo izdvojiti još 500 hilajda KM.Takođe ulažemo i u deponiju, tako da će vaš grad biti još ljepši i uredniji.Danas smo nazočili otvaranju fabrike u poslovnoj zoni i to je peti proizvodni pogon u posljednjih 1,5 godinu, a to je kod nas prava rijetkost“, rekao je premijer Novalić.
Svečanost u velikoj sali BKC-a nastavljena je dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim članovima lokalne zajednice, tako da je dodjeljeno 7 Pismenih pohvala, 7 Pismenih zahvalnica i 10 novčanih nagrada.

Pismene pohvale dodjeljene su Dragi Jakiću, Organizciji porodica šehida i poginulih boraca općine Živinice, Aliji Arifi, Seadu Mujagiću, Zahidu Siočiću posthumno, Šabanu Begiću i Ismetu Aličiću.

Pismene zahvalnice dodjeljene su Marku Babiću, Zehrudinu Šabanoviću, Mevludinu Halilčeviću, Izetu Mešiću, Ekremu Hamziću posthumno, Sulji Paprikiću posthumno i Imširu Mahmutbegoviću posthumno.

Općinsko priznanje “Novčanu nagradu” dobili su Marko Mišić, Alija Sinanović, Ramo Mušanović, Hariz Arslanović, Milivoj Milić, Mehmedalija Đulović, Azem Butković, Ahmet Sakić, Ibrahim Kozarević i Mehmed Halilović.

U kulturno zabavnom dijelu svečane akademije nastupili su polaznici Dječijeg obdaništa, učenici Druge osnovne škole Živinice, bend Mješovite srednje škole i KUD Živinice./Š.Gadžo/ /Š.Gadžo/