Odata počast stradaloj tuzlanskoj mladosti

Danas je na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena godišnjica od masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle.

Ovim povodom delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je, zajedno sa brojnim drugim delegacijama položila cvijeće i odala počast nevino stradaloj mladosti Tuzle.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su premijer Denijal Tulumović, ministar kulture, sporta i mladih Srđan Mićanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić.

U svom obraćanju medijima premijer Tulumović je istaknuo da je Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine 25. maj proglasila danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. Također, premijer je podsjetio da je iz Tuzlanskog kantona prema Federaciji BiH, još 2015.godine, poslata inicijativa da se 25. maj, dan pogibije 71 mlade osobe na tuzlanskoj Kapiji proglasi danom žalosti na području cijele Federacije BiH. Nažalost ova inicijativa još uvijek nije razmatrana u federalnim institucijama.

„U narednom periodu planiramo putem svih poslanika sa područja Tuzlanskog kantona u Federalnom parlamentu, bez obzira iz koje političke partije dolaze, inicirati obnavljanje ove inicijative, jer smatramo da ovo stradanje zaslužuje i treba da bude obilježeno kao dan žalosti barem na području cijele Federacije, ako ne i Bosne i Hercegovine u cjelini“, kazao je premijer Tulumović./Odjeljenje za informisanje Vlade TK/

U nastavku pogledajte kratki film Feđe Zahirovića na tekst Maka Dizdara- Uspavanka-posvećen stradaloj tuzlanskoj mladosti