Odiseja radnika propalih firmi okončana na graničnom prelazu

Radnici propalih firmi Konjuh, Aida, Livnica čelika i Dita nisu jutros oko 10 sati uspjeli preći granicu BiH-Hrvatska u Orašju. Saopšteno im je još ranije da je to moguće samo uz valjane dokumente, ali pošto ih je tek 20 imalo pasoše, nisu htjeli ka Evropi, uz obrazloženje”svi ili niko”.

Nakon nekoliko sati boravka kraj graničnog prelaza po radnike je stiglo nekoliko autobusa, tako da su se vratili u Tuzlu i Živinice. Po povratku su se najprije zaustavili kraj zgrade bivše Vlade TK, zapaljene februara ove godine, želeći na taj način pokazati kako neće odustati od svojih zahtjeva.

Predsjednik Sindikalnog podbora Konjuha Mevludin Trakić je izjavio da i dalje stoje pri onome što je od ranije poznato: da im se uveže radni staž, pokrene proizvodnja i da se u kantonali budžet uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti. Dodao je kako su se morali vratiti jer su radnici već bili iscrpljeni, a i snježne padavine dodatno su im zakomplikovale život.

Kako saznajemo od Mevludina Trakića radnici su jedino prihvatili od Vlade TK da im se isplati ponuđenih 220 KM u gotovini i 180 KM u prehrambenim artiklima./Š.G./