Održan Evropski dan mednog doručka

Danas je u Živinicama održana manifestacija Evropski dan mednog doručka.Tim povodom u zgradi lokalne administracije održana je panel konferencija, a na Gradskom bulevaru su pčelari ponudili bogat izbor raznih vrsta meda, kao i slatkih mednih jela.

Uvođenje Evropskog mednog doručka  najprije je uvedeno u Sloveniji, kada je Pčelarski savez Slovenije  2014. godine bio inicijator ove korisne prakse.

Medeni doručak se održava u mnogim zemljama, kako u EU, tako i van nje. Svake godine se sve više pristalica pridružuje ovoj kampanji, a posebno su aktivne slovenačke ambasade širom svijeta.

Danas je na već pomenutom panelu bio prisutan i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, koji je,između ostalog, rekao:

“Kod nas sva djeca u vrtićima i školama imaju medni doručak.To je podrška opstanku pčela, obilježavamo Svjetski dan pčela, jer se zna da bez njih nema opstanka poljoprivrede i ni opstanka općenito”.

Moderator na panel konferenciji u velikoj sali Gradskog vijeća Živinice bio je dr.sc.Sead Noćajević, koji je ukazao na značaj održavanja ovakve manifestacije, te pozdravio prisutne, kao i goste iz Slovenije, Hrvatske, Srbije,Bugarske i susjednih gradova.

“Ovo je za nas značajan događaj i daje nam inpute kad je u pitanju pčelarstvo, tako da ćemo u narednom periodu organizovati Festival pčelarstva u našem gradu”, najavio je dr.sv.Sead Noćajević.

Prisutnima je poželio uspješan rad gradonačelnik Živinica dr.sc.Began Muhić, koji je istakao važnost meda za stanovništvo, te da područje Grada Živinice ima stotine pčelara,a ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić takođe je pozdravila prisutne i ukazala na značaj pčelarstva za čovječanstvo:

“Ovo je prvi puta da se u centru Grada Živinica održava Evropski dan mednog doručka.Ministarstvo i vlada TK se zahvaljuju na uspješnoj organizaciji i uvijek podržavamo ovakve aktivnosti.Pčelarstvo ima veliku ulogu jer je poznato da ako bi nestale pčele za samo četiri godine nestalo bi i čovječanstvo.To je značajna poljoprivredna oblast i ima veliku ulogu u eko sistemu, te ćemo zato nastaviti poboljšavati stanje u toj važnoj djelatnosti”,istakla je Ajšić.

Profesor Salim Halilbašić je potom predstavio teme koje su bile predmet izlaganja na panelu, a riječ je bila o zaštiti i afirmaciji pčelarstva s akcentom na socijalnu uključenost.

Pokrovitelji Evropskog dana mednog doručka bili su gradonačelnik Živinica dr.sc. Began Muhić,Turistička zajednica grada Živinice, Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede “Pčelica” Živinice Gornje i Pčelarsko udruženje “Api roj” Živinice.

Za uspješan rad u pčelarstvu jednom broju aktivista uručene su zahvalnice, koje će ih podsjećati na prvi u Živinicama održani Evropski dan mednog doručka./Š.G./