Održan okrugli sto “Moć zajednice u prevladavanju govora mržnje”

Jučer je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli održan Okrugli sto na temu “Moć zajednice u prevladavanju govora mržnje” u organizaciji Mreže nenasilne komunikacije u okviru kampanje “Zamijeni mržnju razumijevanjem”.

Na ovu temu govorilii su; Alma Tihić, geštalt psihoterapeutkinja, psihološko savjetovalište ACTUM Tuzla, Enisa Alibalić, novinarka BH BHT1, Ivana Pejić, certificirana trenerica Nenasilne komunikacije, Franjo Ninić, franjevac Franjevačkog samostana “Sveti Petar i Pavao” , novinar i aktivista Senad Pirić.

Cilj okruglog stola bio je sa različitih aspekata razgovarati o tome kako zajednica može pomoći da govor mržnje bude manje prisutan, te da se pokušaju prepoznati pojedinačne odgovornosti.

Psihoterepeutkinja Alma Tihić govorila je o tome – kako govor mržnje nastaje i koje su to pretpostavke razvoja govora mržnje, te koja su to osjećanja, odnosno, emocije kojima je potaknut govor mržnje. Navodeći da je u samom nazivu pojave jaka emocija, tako da nema promjene bez osvještavanja emocija, straha, manipulacije i svega što čovjeka dovodi do mržnje.

Novinarka Enisa Alibalić prenijela je sliku uloge medija kao sredstvima javnog komuniciranja ali i javnom prostoru gdje svi imaju pristup, i gdje svi mogu kreirati bez ograničenja, teško je razlučiti koje informacije donose mediji, a koje informacije se donose u javnom prostoru,  te kako mediji mogu doprinijeti tome da govor mržnje bude manje prisutan.

Kampanju pod nazivom “Zamijeni mržnju razumijevanjem” podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa #SnagaLokalnog./Rabija Numanović/