Održan Sajam “Medna Tuzla 2022”

U Tuzli je održan 17. Međunarodni sajam pčelarstva “MEDENA TUZLA 2022.” Ove godine na sajmu su izloženi medovi koji su predhodno prošli laboratorijsku i senzornu analizu kvaliteta na Tehnološkom fakultetu Tuzla.

“Od 567 uzoraka meda iz BiH i inostranstva, većina je dobila zlatnu medalju, a titulu med medova 2022 je dobio med iz TK-a, to znači naši medovi su ove godine po kvalitetu najbolji, jer je iz TK-a i najviše uzoraka bilo na analizi. Danas je obavljena dodjela pehara i medalja, a održana su i stručna predavanja iz oblasti uzgoja i zaštite pčela, u velikoj sali Kantonalne privredne komore Tuzla”, istako je Suad Selimović iz PK TK.

Danas je na Sajmu “MEDENA TUZLA 2022”, stručno predavanje sa pozitivnom praksom sa svog pčelinjaka održao je pčelar Samir Omerović, koji ima veliko praktično iskustvo u planinskom pčelarenju. Jedan od učesnika na ovogodišnjoj Apimondiji, svjetskom kongresu pčelara, održanom u Turskoj, bio je i prof. Midhat Jašić, koji je informisao pčelare o glavnoj temi Apimondije “klimatske promjene i pčelarstvo”, kao i o zaključcima Apimondije.

Zlatni pehar za med medova 17. Međunarodnog sajma “MEDENA TUZLA 2022” dobio je cvijetni med pčelara Hasima Rizvića iz Sapne.