Održana akademija povodom Dana starih osoba

Svečano je obilježen Međunarodni dan starih osoba, održavanjem akademije u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra. Sekcija Zlatna dob, koja djeluje u sastavu Crvenog krsta/križa Živinice,uspješno djeluje već nekoliko godina.

Program na svečanoj akademiji počeo je nastupom Gradskog mješovitog hora pod upravom maestra Seada Siočića.Potom se okupljenim na svečanosti obratila predsjednica Zlatne dobi Nađija Hodžić, koja je podsjetila na značaj ovog datuma:

“Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990.godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima”.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1.oktobra.

“Poznato je da naša sekcija Zlatna dob ima niz aktivnosti pa bi se moglo reći da smo uključeni u proces aktivnog starenja.Redovno se sastajemo svakog četvrtka i dogovaramo naredne aktivnosti. Mada imamo skromne penzije, ipak smo uključeni u pomoć onima koji imaju još manje, tako da su naše humanitarne akcije mnogima pomogle. Razvili smo usješnu saradnju sa sličnim udruženjima i sekcijama za osobe starije životne dobi.Ističem saradnju sa JU Dječijim obdaništem i Prvoj osnovnoj školi, te Centrom Vrati mi osmijeh.Takođe organizujemo izlete i ekskurzije”, istakla je Nađija Hodžić.

Čestitke i želje za uspješan rad Zlatnoj dobi su čestitali direktorica Dječijeg obdaništa Sabina Andalić, direktorica Centra Vrati mi osmijeh Aldijana Omić, direktorica Švicarskog Cevenog križa BiH Mihaela Hinić, predsjednik mladih Grada Živinice Semir Memić i dr.Takođe, predstavnik gradske uprave zamjenik gradonačelnika Suvad Butković čestitao je Dan starih osoba i tom prilikom rekao:

“Grad Živinice u proteklom periodu je samostalno kao i u saradnji sa našim sugrađanima starije životne dobi realizirao znatan broj projekata, kojima smo pokazali opredjeljenost Grada da vodi brigu i o ovoj kategoriji stanovništva.Ovdje ne ubrajamo samo projekte i aktivnosti već vrijednosti kao što je potpuna adaptacija prostorija našeg Udruženja penzionera, koje se nalaze u neposrednoj blizini ovog mjesta, već i projekte manje vrijednosti kojima smo nastojali da pokažemo i posebnu pažnju prema ovoj kategoriji stanvništva, realizacijom tzv.malih projekata, jer je veoma važna poruka koju ovim sugrađanima šaljemo njihovom realizacijom.Mogu reći da smo na određen način pioniri određenih aktivnosti koje se trenutno primjenjuju isključivo na podrdručju našeg Grada, gdje posebno ističem aktivnosti na izradi”Eidž frendli strategije Grada Živinice za period 2021. do 2026.godina”,sa razvojem dva akciona plana i to Akcioni plan “I”neposredno nakon usvajanja strategije za period 2021 do 2023.godina i Akcioni plan”II” za period 2024.do 2026.godina, što na kraju uključuje i finalni pregled i reviziju učinka ove strategije tokom 2026.godine, sa sveobuhvatnim ciljem, a to je “Poboljšano zdravlje i blagostanje starijih osoba BiH odnosno Gradu Živinice”, rekao je Suvad Butković.

Butković je još govorio o jednom značajnom projektu za koji će Grad Živinice izdvojiti značajna sredstva:

“Jedan od projekata na koje smo ponosni jeste potpisivanje Projektnog ugovora vezano za Projekt starenja i zdravlje za period januar 2021.do 30. novembar 2024.godine, koji je Grad Živinice potpisao sa Crvenim križom GŽ i Švicarskim CK, na osnovu kojeg ćemo izdvojiti za 2021.godinu 43 hiljade KM, naredne 50 hiljada KM, 2023.godine 70 hiljada KM, a za 2024.godinu 90 hiljada KM.Ovakve aktivnosti govore da Grad Živinice brine o svojim starijim sugrađanima, uz potpuno uvažavanje njihovih godina, a cijeneći sve ono što su oni učinili na ovaj Grad”.

Svečanu akademiju uljepšali su svojim nastupima učenici i nastavnici Prve osnovne škole Živinice, kao i Osnovne muzičke škole, Dječijeg obdaništa, kao i već pomenutog Gradskog mješovitog hora Živinice./Š.G./