Održana centralna manifestacija Dana šehiada

Danas je u Živinicama održana centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida Federacije BiH.Svečana povorka sa ratnim zastavama krenula je od Druge osnovne škole do spomen obilježja šehidima i poginulim borcima, gdje su brojne delegacije položile cvijeće kraj spomenika i biste narodnog heroja Nesiba Malkića.

Potom je defile učesnika krenuo ka Bosanskom kuturnom centru gdje je u velikoj sali održana akademija. Svečanost je počela intoniranjem državne himne i odavanjem počasti učenjem fatihe palim šehidima.Potom su predate ratne zastave kantona Federacije BiH ratnom komandantu Mevludinu Bešiću, koji ih je postavio na veliku scenu BKC-a.

Brojni gosti uveličali su današnju manifestaciju, a među prisutnima bili su Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, premijeri Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar u Vladi FBiH Salko Bukvarević, te još nekoliko zvaničnika FBiH, Rebublike Srpske, TK, loklane zajednice, predsjednici šehidskih udruženja, te vjerskog života.

U svom obraćanju Šefik Džaferović je istakao potrebu većeg angažovanja na pomoći porodicama šehida, bez čije žrtve danas ne bi bilo slobode:

“Nikada se nećemo dovoljno moći odužiti najboljim sinovima ove zemlje, koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo. Moramo se brinuti o njihovim porodicama i boriti se za ideju za koju su se oni borili, a to je Bosna i Hercegovina ravnopravnih naroda. Moramo više uraditi za djecu naših šehida, jer je nedopustivo da i danas imamo nezaposlene djece naših šehida.Prije četiri godine bilo ih je šest hiljada i ta brojka sada je duplo manja, ali je to nedovoljno”, rekao je Džaferović, uz poruku da je počašćen današnjim pozivom da prisustvuje obilježavanju Dana šehida.

Predsjednik Udruženja porodica šehida FBiH Almin Škrijelj je govorio o potrebi značajneije podrške porodicama šehida:

“U ove mubarek dane najviše osjećamo ko nam nedostaje i zbog toga smo tužni, ali i ponosni na djela koja su uradili, žrtvujući najdragocjenije što su imali-svoje živote.Ne smijemo zaboraviti ono što su šehidi učinili, pa zato moramo biti podrška njihovim porodicama, koje ne smijemo zaboraviti.Oni koji su primorani odlaziti, ostavljaju svoju domovinu i svoje voljene ljude i pitamo se -šta je značila smrt za domovinu koju napuštamo?Moramo to spriječiti, ali inapominjem da se i glas šehidskih porodica nedovoljno čuje.

Gradonačelni Živinica dr.Samir Kamenjaković je istakao značaj živiničkih oslobodilačkih jedinica za odbranu BiH.Rekao je da je ovaj grad počašćen današnjom manifestcijom, jer Živiničani dobro znaju koliko su dali žrtve u odbrambeno oslobodilačkom ratu.Podsjetio je da su živiničke borbene jedinice brojale oko 10 hiljada boraca, od kojih je 297 položilo svoje živote za odbranu domovine, te da nas to sve obavezuje da pravimo bolju državu u kojoj će biti mjesta za sve!

U kulturno zabavnom dijelu akademije prigodan program izveli su polaznici JU Dječije obdanište, Druge osnovne škole i hor ilahija i kasida Bir Bošnjak./Š.G./