Održana Javna tribina-dova na Toplici

Nakšibendijska tekija Živinice i Grad Živinice održali Javnu tribinu sa obradom tema:

• „Dova na Toplici i duhovni kontinuitet Bošnjaka“, koju je izlagao prof.dr Ismet Bušatlić

• „Tradicija učenja dova na dovištima u Bosni i Hercegovini“ , koju je izlagao prof. Mirnes Hrvat.

Bosanskohercegovačka dovišta nepobitan su dokaz kontinuiteta bosanske duhovnosti, bosanske države i autohtonosti Bošnjaka.

Dovišta zauzimaju posebno mjesto u životu bosanskih muslimana, posebno prisna bosanskim dervišima.

Dovišta su mjesta gdje se može naučiti da iskren nijet, istrajnost u poslu i dova mogu pomjerati stijene i brda, a kada se to dogodi, vrelo Božije milosti poteći će do svakog grada, svake kuće i svakog insana.

Na navedenoj tribi govorilo se o dovištima ili u bogumilskom kontekstu molitvištima, iz kojih izviru ostaci bošnjačke duhovne kulture, kulture starih bogumila.

Uzmemo li u obzir predislamski duhovni kontinuitet Bošnjaka možemo zaključiti da je „Dova na Toplici“ u Lukavici Gornjoj( Grad Živinice) najbolji primjer bogumilsko-islamske simbioze.

Organizator tribine “Nakšibendijska tekija Živinice”, na čelu sa šejhom Nijaz ef.Džindom i domaćin gradonačelnik Grada Živinice dr.sc Samir Kamenjaković; izrazili su nadu da će vrelo božije milosti sa izvora Toplice, i zajednički napori svih okupljenih učiniti ih generacijom koja će obnoviti “Dovu na Toplici“ ili “Lutfi dovu”, učestvujući u čuvanju duhovne baštine sprečanske doline i Grada Živinice.

Ukratko o dovi

Dova na Toplici u Lukavici Gornjoj, održavala se u sedmoj hefti, trećeg utorka u junu svake godine.

Na dovu je dolazilo muslimansko stanovništvo prije svega iz sprečanske doline i okoline, te stanovništvo iz čitavog tuzlanskog regiona.

Mjesta sakupljanja odakle se polazilo na dovu bila su ona u kojima su postojali mektebi kao što su Lukavica Gornja, Gračanica i Bašigovci.

Do Toplice išlo se konjima-ko je bio u mogućnosti-a najviše pješke. Hodočasnici su ulagali napore da povorka, koja se od mekteba formira ima što svečaniji izgled.

Naročito su konjanici nastojali da budu svečanije obučeni , pa su za tu priliku oblačili tradicionalnu bošnjačku narodnu nošnju.

Narod predvođen vjerskim autoritetima , uz mektebsku djecu, učio bi Lutfi dovu u blizini izvorišta Toplice./O.Merdanović/