Održana konferencija Liderska inicijativa za Srebrenicu

Memorijalni centar Srebrenica je danas bio domaćin osnivačke konferencije Liderske inicijative za Srebrenicu, koja je nastala kao rezultat akitvnosti projekta “Istina, dijalog, budućnost” koju podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Konferencijom je predsjedavao prof. dr. Zlatko Lagumdžija i direktor Memorijalnog centra dr. Emir Suljagić, a ista je okupila 20 lidera iz zemlje i svijeta.”Veliko hvala ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Matthewu Fieldu na podršci i porukama ohrabrenja. Također, čast je što je na ovoj konferenciji učešće uzela i Kerry Kennedy, predsjednica Robert F. Kennedy Human Rights.

Njihove poruke su tu nekako otvorile današnju diskusiju i pokazale koliko je važno okupljanje lidera cijelog civilizovanog svijeta oko vrijednosti koje zagovaramo, bašovdje, u Memorijalnom centru Srebrenica”, poručio je Suljagić.

Sesije su nastavljene sa liderima regiona koji su se pridružili Liderskoj inicijativi za Srebrenicu uključujući Jadranku Kosor, Branka Crvenkovskog, Filipa Vujanovića, Ivu Josipovića, Danila Turka i Žarka Koraća.

“Liderska inicijativa za Srebrenicu je prilika koju smo dugo imali, ali je nismo iskoristili. Današnje okupljanje potvrđuje da Bosna i Hercegovina ima svoje prijatelje na svim kontinentima, da imamo partnere koji žele sa nama raditi na promicanju zajedničkih vrijednosti vladavine prava, dijaloga i izgradnje mira zasnovanog na suočavanju sa prošlošću. Upravo je Srebrenica mjesto u kojem se trebamo okupljati, sarađivati i raditi. Zahvalan sam na tome, posebno svim liderima iz regije i svijeta koji su pozitivno odgovorili na ovu inicijativu”, poručio je Lagumdžija.

Razgovor se nakon toga, nastavio sa liderima Petrom Stoyanovom, Ameenah Gurbim-Fukim, Susan Elliott, Rosaliom Arteagom, IsmailomSerageldinom, Rovshanom Muradovim, Carlosom Westendorpom, Hikmetom Cetinom, Sonjom Biserko i Natašom Kandić.

“Liderska inicijativa za Srebrenicu je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih (šefova država, članova parlamenata), i imenovanih dužnosnika (ministara, premijera) iz cijelog svijeta, te istaknuti lideri/liderice civilnog društva i akademske zajednice koji su okupljeni oko Memorijalnog centra Srebrenica, a koji se udružuju oko temeljnih vrijednosti i aktivnosti: borbe protiv negiranjagenocida u Srebrenici, zaštite kulture sjećanja na genocid u Srebrenici, podršku radu i aktivnostima Memorijalnog centra, doprinos javnom zagovaranju borbe protiv nekažnjivosti zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Također, inicijativa želi podržati mlade ljude, a naročito novu generaciju mladih u istočnoj Bosni, na izgradnji društva zajedničkih vrijednosti i zajednica za budućnost”, dodali su potpisnici Liderske inicijative za Srebrenicu./Tim za medije/