Održana manifestacija „Bosanski lonac na novinarski način

“Glas TK” je i ove godine bio organizator druženja i takmičenja novinara u kuhanju.Manifestacija pod nazivom „Bosanski lonac na novinarski način“ i ove godine dobila je podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Ova tradicionalna manifestacija održana je u okviru Panonskih jezera u Tuzli, a u suorganizaciji sa Turističkom zajednicom TK i JKP Pannonica d.o.o. Tuzla.

Nakon cjelodnevnog druženja uz mirise deset bosanskih lonaca i zvuke harmonike, stručni žiri, proglasio je tri najbolje ekipe.

Učešće na takmičenju uzeli su predstavnici medija sa Tuzlanskog kantona: RTV TK, RTV 7, Živinice.ba, Salines info, Lukavacki.ba, lukavački sajam „List“, Artikulacije, Fresh press, Glas TK, kao domaćin.
Najbolji prema mišljenju žirija bila je ekipa „Artikulacije“ iz Lukavca. Na drugom mjestu bila je ekipa RTV TK, a trećeplasirani su iz ekipe Živinice.ba. Pobjedničkim ekipama uručene su vrijedne nagrade: rafting na Neretvi, kupon bon u Slanoj banji, poklon paketi sponzora manifestacije.

Pobjednica ovogodišnjeg takmičenja Jasminka Memić, kazala nam je svoj recept:

-Uglavnom se stavljaju tri vrste mesa, a kod nas je danas jagnjetina, teletina i piletina. Potrebni su i luk, mrkva, krompir, paprike, patlidžani, kupus i paradajz, a od začina so, vegeta, biber i malo lovorovog lista. Sve se priprema pola sata, nakon čega slijedi krčkanje na vatri od dva i po sata. Sve je relativno jednostavno, a ekipama ili domaćicama koje ga kod kuće pripremaju ostaje dovoljno vremena za druženje i obavljanje drugih poslova.

Ove godine, žiri je bio u sastavu: Miralem Mešković- TZTK, Edin Jahić-Turistička zajednica Grada Tuzla, Ademir Vrabac- direktor Tehnograda i kuhar Mevludin Gosić.

Ostalim učesnicima dodjeljene su zahvalnice, kao i poklon paketi.

Podršku manifestaciji ove godine u vidu sponzorstva, pružile su: Gamus, Kanetex, Lović&Co, DIR Computers, Ožuljsko, Coly, Orion, Turistička zajednica Grada Tuzla… i mnogi drugi.Takmičenje novinara, osim cjelodnevnog druženja kolega , ima za cilj i promociju naše gastro ponude, ali i turističkih potencijala ovog kantona./M.B./