Održana promocija knjige dr.Seada Noćajevića

Večeras je u Plavoj sali BKC održana promocija knjige dr.Seada Noćajevića, pod nazivom “Fitohemijski sastav u divljoj trešnji” (Prunus avium L.).

Prvi je o knjizi govorio gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković i kao promotor je ukazao na značaj očuvanje biodiverziteta, što je civilizacijski zadatak savremenog čovjeka i društva, te je u tom cilju lokalna zajednica izdvojila sredstva za sadnju sadnica trešnje.Najavio je da će upravo trešnja biti zasađena duž biciklističke staze na Ciljugama, kao dodatna nadogradnja staze i promocija razvoja agroturizma na području Živinica.

O ovom važnom naučnom djelu Noćajevića govorili su takođe promotori dr. sci. Besim Salkić, dr. sci. Kadrija Hodžić, redovni profesor, te prof. nutricionizma dr.Midhat Jašić, redovni profesor.

Odavno je poznato da je divlja trešnja značajna autohtona vrsta naših šuma i kao takva predstvalja polazni materijal za stvaranje mnogobrojnih sorti trešanja u voćarstvu u kom cilju danas služi kao podloga za kalemljenje sorti trešanja i višanja.

Knjiga dr.Seada Noćajevića obuhvatila je opsežna istraživanja fitohemijskih sastava ploda i drugih biljnih dijelova na odabranim genotipovima autohtonih divljih trešanja u prirodnim staništima Federacije BiH.Evidentan je veći broj genotipova, od kojih je markirano i ocijenjeno devet superiornih genotipova.Urađena su hemijska, biološka i pomološka istraživanja na devet superiornih genotipova divljih trešnji.

U knjizi je dat odgovor na mnoga pitanja o značaju divlje trešnje, o kvalitetu ploda, prisustvu sekundarnih biomolekula, fenola i polifenola.

Večerašnji promotori knjige “Fitohemijski sastav u divljoj trešnji” odali su priznanje kolegi Noćajeviću na temeljito istraženoj temi, koja je značajan doprinos naučnom istraživanju ovog važnog ploda./Š.G./