Održana Svečana skupština Linije “Otpor”

Udruženje organizatori-prvoborci i veterani Linije “OTPOR 1991-1995.godina” Živinice održalki su danas Svečanu skupštinu.Skupštini je prethodilo polaganje cvijeća kraj spomen obilježja šehidima i palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gradskom parku, te Partizanskom spomen groblju Karaula i kraj spomen obilježja palim borcima Živinički sokolovi u Lugu.

Na Skupštini je izabrano Radno Predsjedništvo, na čelu sa Ibrahimom Salihovićem.Udruženje organizatora-prvoboraca i veterana unije “OTPOR 1991-1995″ Živinice nastoji svojim aktivnostima doprinijeti rješenju statusa boračke populacije.

“Mi smo se u proteklom periodu obraćali svim relevantnim faktorima na nivou općine, TK i Federacije BiH, ali slabo nailazimo na razumjevanje.Podsjećam da smo mi prvi se organizovali i odbranili ovo naše područje od agresije na našu zemlju.Bilo nas je oko hiljadu, a kad se rat završio na raznim spiskovima nalizi se pet puta više boraca, ali mi ćemo istrajati u našim nastojanjima da se revidiraju spiskovi boraca odbrambeno oslobodilačkog rata, jer se tamo nalaze oni koji to ne zaslužuju”, rekao je Salihović.

Želimo istragu gdje je ko bio za vrijeme rata i da se izbrišu oni koji to nisu!Naša Linija “OTPOR”, koji smo dokazali gdje smo bili, zahtjevamo da se uvrsti u Zakon jedinstvenog boračkog registra sa statusom organizator (prvoborac) učesnik u odbrani od 18.09.1991.do 15.04.1992.godine”, mišljenja je predsjednik Ibrahim Salihović.

Sada na spisku Udruženja Otpor ima oko 300 članova-prvoboraca i jedan broj onih koji pruža podršku ovom Udruženju.

Prema riječima Ibrahima Salihovića traži se uvećan staž za sve pripadnike organizatora otpora od 18.09.1991.do 15.04.1992.godine, te da primaju dodatak od 300 KM mjesečno:

“Mi smo bili prvi borci općine Živinice, sami smo se organizovali za odbranu, a što smo imali to smo koristili od naoružanja i logistike. Do mobilizacije ovdje ništa nije bilo osim nas i zato tražimo svoja prava.Reviziju je trebalo da urade institucije i mi više ne možemo čekati.Naša je revizija završena . Tražimo 10 KM, plus 10 KM za utrošak naših sredstava odbrane i to je 20 KM-u duplom stažu je mjesečno 300 KM”.

Za predsjednika Udurženja Otpor ponovo je izabran Ibrahim Salihović, dok je za predsjednika Skupštine Otpor izabran Muhamed Vrtagić./Š.G./