Okrugli sto u funkciji ekologije

Okrugli sto na temu “Zaštićena područja biodiverziteta” održan je u Etno avliji Mačkovac.Organizator okruglog stola Eko zeleni TK, uz učešće javnih i eminentnih ličnosti TK, ljubitelji prirode i kultrune baštine.

Eko zeleni TK, na čelu sa predsjednikom dr.Muhamedom Omerovićem, prepoznali su Etno avliju u Mačkovcu vlasništva gospodina Refika Halilović, kao unikatnu zbirku kulturno historiskih predmeta koja čuva tradiciju Bosne i Hercegovine.

“Kada se dođe u ovaj muzejski komples može se proći kroz historiju BiH.Ovi predmeti su skupljani kroz dugi niz godina i sačuvani su od propadanja.Na jednom mjestu mogu se vidjeti vrijedne muzejske zbirke gdje nas ostavi bez daha. Begova soba,nenina soba su samo neki dijelovi kompleksa gdje su izloženi veijedni predmeti,koji su sačuvani od propadanja. Stoga s razlogom Eko zelenih TK je danas uručili ekološko priznanje za očuvanje vjekovne bosanskohercegovačke tradicije zavičajnom muzrju Etno avliji Mačkovac,njegovom vlasniku Refiku Halilović,kao čuvaru bosanske tradicije”, rekao nam je dr.Sead Noćajević.

Na okruglom stolu istaknuto je da se pored Zaštićenog pejzaža ZP Konjuh, teba raditi na proširenju novih zaštićenih područja, sada i na Majevici, Javornika i drugim. Mediji RTV TK, TV Živinice su i danas pratili ovu ekološku aktivnost.

U pripremi je proglašenje zaštićenog područija ptica i leptira na Visu(Kalesija). Mi ako želimo u EU, moramo povećati površine i staviti ih pod zaštitu, na to je i danas ukazano iz ekoloških krugova. Čulo se da treba uložiti dodatno ekološke snage na očevanju biodiverziteta, koji je izuzetno bogat u ZP Konjuh. Zaštićeni pejzaž Konjuh treba staviti u funkciju, što mu pripada, a to je da bude prirodna učionica za učenike i studente gdje bi mogli realizovati veći broj nastavnih sadržaja, naučne radnike za naučno istraživački rad.

“Vidjeli smo kada se urede područja, koliko privlače ljubitelja prirode, ali i sami šetači moraju poštovati prirodu, floru i faunu. Posebno opuštanje u ZP Konjuh u zoni “C” nudi Etno avlija Mačkovac”, rekao nam je dr.Sead Noćajević.