Oldtimer klub Živinice misli globalno, a djeluje lokalno

Oldtimer klub Živinice ima mnogo aktivnosti, a jedna od njih nije realizovana do kraja o čemu smo već pisali, a to je uređenje terena oko biciklističke i atletske staze na Ciljugama. Isto smo planirali urediti u okviru ekološke akcije „Svi za čiste Živinice“, što smo uspjeli samo djelimično zbog kvara na oba naša trimera.

Dio koji smo pokosili i okrčili bio je samim tim prekriven travom, grančicama i trnjem, pa su to nakon nas uredili naši vrijedni vatrogasci. Planirano je da se akcija košenja ovog terena nastavi kada se nađe dovoljno vremena, ali eto sve do danas (27.05.) vremena nismo našli pa je trava samo rasla. Trenirajući svakodnevno mučilo me to što posao nismo završili do kraja, te što je jedan dio staze još uvijek bio ugrožen rastinjem, trnjem i visokom travom iz koje bi mogla da vreba opasnost za šetače i djecu koji su tu u velikom broju tokom večernjih sati gdje provode svoj odmor. Iako je veći dio naših članova kluba bio zauzet, jedan dio dana izdvojili smo Aldin Palić i ja kako bi dovršili započeti posao, te pokosili dio uz stazu u širini od jednog metra na potezu od početka biciklističke staze do objekta u kome su vatrogasci.

Inače, valja napomenuti da vatrogasci konstantno uređuju dio oko svog objekta, tako što sade ruže, drveće, te redovno kose travu, ali ostali dio staze ostaje na brigu izgleda nama- aktivistima koji žele doprinijeti barem nešto svojoj lokalnoj zajednici, ne pitajući šta će dobiti zauzvrat. Po onoj staroj misli globalno-djeluj lokalno kao ekološki svjesni građani i sportisti izašli smo nauražani voljom i kineskim tremerom Aldin Palić i moja malenkost sa ciljem da dovršimo košenje, što smo i pored velike vrućine i zamjene nekoliko glava na trimeru uspjeli. Osim pomenutog dijela staze, uredili smo i onaj koji nam je ranije preostao pri samom kraju piste u dužini od nekih 300 metara.

Nakon uređenja pozivamo naše građane da prošetaju i koriste stazu kakvu nemaju mnogi veći gradovi. Na njoj će i dalje zajedno, uz mene, trenirati maratonac Mirzet Halilović Valter, koji je svakako dao svoj doprinos u ovoj akciji, a isti je proteklog vikenda na trci od 10km u Petrovcu na Mlavi istrčao svoj lični rekord od 37:30 minuta, što ga je dovelo na 18. poziciju u ukupnom poretku, što ga dovodi na 2. mjesto u starosnoj kategoriji. Iskrene čestitke mom prijatelju, te žalim na mojoj spriječenosti u namjeri da učestvujem na ovoj trci.

Ali, već narednog vikenda mi idemo put Kiseljaka gdje u subotu učestvujemo na petoj trci Sara 5K, a već u nedjelju smo u Sarajevo na jednoj posebnoj trci koju popularno zovu Reciklažna trka, jer je ona i osmišljena s razlogom da takmičari svoje učešće „plaćaju“ prikupljenom pet i alu ambalažom koja će biti naknadno reciklirana,a finišeri dobijaju medalje koje su preostale od ranijih trka u organizaciji kluba Dečki u plavom CR387. Opet mislimo na ekologiju!

Oldtimer klub Živinice uvijek je u službi ekologije i doprinosa lokalnoj zajednici. Našim sugađanima želimo ugodan boravak na ovoj stazi gdje već vatrogasci privode kraju pripremu ljuljaški za mališane kojima će to biti posebna radost. Također, osim sportskih događaja bit ćemo prisutni i na oldtimer susretima, a dio prvi  naše akcije košenja možete pogledati već 30.05.2024. godine u programu IzvorneTV u zadnjoj emisiji 4. sezone dokumentarnog serijala Emirove priče, a dovršetak akcije košenja od 27.05.2024. godine možete potražiti na YouTube kanalu „Oldtimeravanture“./Emir Nišić/