OŠ Husino:Obilježen Svjetski dan šuma

 

Povodom 21.marta, Svjetskog dana šuma, juče su učenici OŠ Husino zasadili ukrasno drveće u dvorištu svoje škole.Sadnice i akcija organizovane su zajedno sa Udruženjem Eko zeleni TK, koje je predvodio dr.Muhamed Omerović-predsjednik pomenutog udruženja.

I učenici Područne škole u Ljubačama dali su svoj doprinos obilježavanju 21.marta.Osim sadnica izveli su prigodan program pod sloganom “Zagrli svoje drvo”.

Oko 50 odsto površine Bosne i Hercegovine je prekriveno šumama. I što je još važnije naše šume su u najvećem procentu prirodne šume, sačinjene od naših (autohtonih) vrsta drveća. Naše šume (nasuprot mišljenjima mnogih) nisu samo „fabrike“ za proizvodnju drvne sirovine.

Šume nam obezbjeđuju i vodu i vazduh, štite od erozija, bujica, poplava. One su stanište za život mnogih vrsta biljaka i životinja, a karakteristika šuma Balkana je bogatstvo diverziteta.

Otuda su korisne sve akcije pošumljavanja, kako bi zadržali zdrav načim življenja, kao što to ovih dana pokazuju mnoge akcije na slobodnim površinama, kao i šumskim prostranstvima.