Osmomartovski marš u Kalesiji

Po prvi puta ove godine članice udruženja „Snaga nezavisne žene Kalesija“ odlučile su organizovati protestnu šetnju povodom Međunarodnog dana žena, u cilju sjećanja na žene koje su nekada na isti način vodile borbu za svoja prava, i zbog kojih se i obilježava današnji praznik. Ipak je osmomartovski marš možda najbolji način obilježavanja ovog praznika, budući da je još uvijek položaj žene u društvu itekako težak.

Mirna šetnja žena koje su nosile parole kretala se od zgrade Općine Kalesija, gdje su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim borcima odale počast, te tako ukazale zahvalost za njihovu borbu. Nakon toga povorka se uputila do Doma zdravlja Kalesija, odakle su dalje nastavile ka BKC Alija Izetbegović, gdje je otvorena izložba slika Mevlije Požegić, ujedno su prigodnim govorom ukazale na važnost i historijat obilježavanja Dana žena.

Na ovaj način hrabre žene Kalesije poslale su snažu poruku svojim sugrađanima, a ujedno su bile rame uz rame sa ženama iz svih gradova svijeta gdje se tradicionalno održavaju protestne šetnje baš na Dan žena. Uz jasne parole kojima ističu važnost borbe za svoja prava, uz karanfile i uz umjetnost, žene Kalesije danas su proslavile svoj dan. /Emir Nišić/