Otvorena registracija za Reconnect

Peta po redu konferencija “Reconnect”, fokusirana na prenos znanja iz bosanskohercegovačke dijaspore, biće održana i ove godine u Sarajevu.

Organizacija „Restart“ koja stoji iza ovog događaja, uz podršku USAID Projekta „Diaspora Invest“, ovogodišnje izdanje planira uz pridržavanje maksimalnih mjera zaštite zbog pandemije COVID-19 te ograničenja u broju učesnika. Također, planirane su online prezentacije i povezivanje sa dijasporom širom svijeta. Organizatori su poručili da će eventualni potpuni prelazak na online platformu ovisiti od epidemiološke situacije u augustu.

„Cilj ovogodišnjeg Reconnecta je pokretanje razgovora o tome kako prevazići ekonomsku krizu prouzrokovanu pandemijom, te prenijeti dobre poslovne prakse iz svijeta. Nikada nije bila važnija uloga dijaspore u tom procesu, jer nam oni mogu donijeti iskustva iz različitih država, šta trebamo raditi, šta trebamo izbjegavati i najvažnije od svega, gdje su to prilike naše zemlje“, poručila je Emina Zahirović-Pintarić, direktorica „Restarta“.

Za datum je izabran 13. august, s obzirom da se “Reconnect” sada već tradicionalno održava dan prije početka Sarajevo Film Festivala, kada je najveća koncentracija posjeta bh. dijaspore u domovini. Veliki broj članova dijaspore će se javiti online putem.

„U fokusu konferencije biće teme turizma i IT sektora, dvije grane privrede na dvije krajnosti pandemije, turizam kao najpogođeniji i IT sektor koji je, na neki način, prošao sa najmanje posljedica vrijeme izolacije i usporavanja ekonomskih procesa. Jedni od drugih imamo šta da naučimo, da vidimo kako to rade firme u BiH pokrenute od strane naše dijaspore, ali i da čujemo priče naših ljudi u velikim svjetskim kompanijama“, dodaje Zahirović-Pintarić.

Registracija je službeno otvorena na stranici Reconnect.ba, a organizatori upozoravaju da će broj prijava biti limitiran, s obzirom na mjere zaštite i sigurnosti učesnika./Nedim Jahić/