Otvoreni Dani planete Zemlje za TK

Uspješno realizivana eko aktivnost na Vršanima,povrh Tuzle sa dokazanim prijateljima prirode.EKO ZELENI TK,dokazana nevladina organizacija, po ko zna koji puta vraća prirodi njeno, zasađivanjem dendroflornih vrsta na prirodnim staništima.

Danas je poklonjena prirodi mini polivalentna fabrika kisika koja će u narednom periodu produkovati najveće vrijednosti.Vršani su oduvijek bili raskrsnica puteva od Kladnja,Živinica,Banovića prema Tuzli. Tim putevima su vodili karavani, ali i pješice se dolazilo u Tuzlu da bi se Tuzlacima donosilo autohtono voće i povrće, koje se uzgajalo u sprečanskoj dolini.

Vršani i dalje opstaju,ali zajednica kao da je zaboravila svoju prošlost.Eko Zeleni TK se zalažu da se ovom prirodnom, kulturnom i historiskom biseru vrati njegov sjaj.To je izvrsno podneblje za uzgoj autohtonih voćnih vrsta,staze zdravlja za Tuzlake, antistresna terapija,sve to nudi mjesto koje se pominje u historiskim spisima još iz Osmanskog perioda,a udaljeno od Tuzle nepuna dva- tri kilometra.

Domaćini današnjih eko aktivnosti bili su Udruženje građana Vršani./Dr.Sead Noćajević/