OUDž Tupković: Obilježili dvije godine rada Udruženja

Omladinsko udruženje džemata Tupković sinoć je u džamiji u Tupkoviću, prigodnim druženjem i svečanim programom, obilježilo i svoj drugi rođendan.

U okviru udruženja, računajući i članice omladinskog hora Safir aktivno djeluje 18 mladih volontera. Udruženje djeluje lokalno na nivou MZ Tupković i nema stalnih primanja, nego zavisi od humanih ljudi prvenstveno mještana Tupkovića koji su nastanjeni van granica BiH. Volonteri udruženja večeras su se zahvalili svojim najaktivnijim članovima i pojedincima koji su im u protekloj godinu pružali nesebičnu finansijsku podršku ili na drugi način doprinijeli radu udruženja prigodnim zahvalnicama. Po obimu aktivnosti moglo bi se kazati da ovo neformalno udruženje djeluje već duže vremena, a oni su tek obilježili II godišnjicu svoga formiranja. U kratkom periodu ostavili su dubok trag i velike rezultate iza sebe koji su vidljivi.

Ispred udruženja se obratio Abid Mujčinović, koji je prisutnima prezentovao rad udruženja kroz finansijski izvještaj za 2018. godinu. U protekloj godini, djeci iz porodica u stanju potrebe kupljena je 51 đačka karta (Gračanica 12.50 KM, ali uglavnom Živinice po cijeni od 61 KM ili Tuzla u iznosu 76 KM), uplaćeno je 289 mjesečnih kuhinja. Kupljeno je i uručeno 61 prehrambeni paket za isto toliko socijalno ugroženih porodica, u vidu osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Pored svega navedenog, realizovane su i aktivnosti; kupovine udžbenika i školskog pribora za djecu, kupovine lijekova mještanima treće životne dobi u stanju potrebe, novčane pomoći pojedinim porodicama, podjela kurbana, posredovanje u humanitarnim akcijama šireg obima, organizovanje predavanja iz oblasti privrede, stipendiranje odličnih učenika…

Ukupni prihodi direktno ili indirektno u 2018. godini iznosili su 16570,60 KM, a rashodi 15082,62 KM.

Pored humanitarnog sektora, organizovana su i brojna sijela za mlade sa uglednim predavačima i druženje za omladinu.

Ovu svečanost upotpunili su brojni omladinci iz Donjih Rainaca, Dubrava, Kikača, Tuzle, Šerića, Zvornika. Za najmlađe uručeni su i skromni paketići. U ovoj svečanoj januarskoj noći prigodan vaz održao je Haris ef. Mustajbašić glavni imam MIZ Zvornik. Veličanstven nastup su imali članovi Grupe Rejjan iz Sarajeva, članice hora Safir iz Tupkovića, zatim hora:

Nuru-l-islam iz Šerića, El-Aziz iz Kikača, članice hora Bulbul iz Dubrava kao i članovi i članice hora Es-Siddik i Rainaca./Ismet Korajac/