OV: Svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1.marta,Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra. Svečanosti su prethodile aktivnosti na polaganju cvijeća palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata u Lugu i Gradskom parku u Živinicama.

Svečano obilježavanje 1.marta počelo je okupljanjem vijećnika, sportista, srednjoškolaca i maturanata dvije gradske osnovne škole i članova KUD Živinice kod Druge osnovne škole, odakle je krenuo defile ulicama grada, predvođeni Duvačkim orkestrom Konjuh.

Nakon što je orkestar Osnovne muzičke škole izveo državnu himnu BiH, glumac i voditelj programa u velikoj sali BKC Elmir Krivalić recitovajo je pjemu o Bosni i podsjetio na 1.mart 1992.godine, kada je održan referndum o nezavisnosti BiH:

” Podsjećam da je 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.Na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%.Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda”.

Učenjem fatihe i minutom ćutnje odata je počast palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.Referat povodom Dana nezavisnosti BiH podnio je predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Nail Jusić, koji je, između ostalog,rekao:

“Bosna i Hercegovina je zemlja sa hilajdugodišnjim postojanjem i jedna je od najstarijih država u Evropi.Baština BiH je raznolika kao i samo njeno biće, odnosno jedinstvena u toj raznolikosti, započeta susretom kulture slavenskih doseljenika na Balkan sa kulturom domicijelnog stanovništva.Te kulture su se u histroijskoj simbiozi prelamale, stapale sa starobosanskim običajima, ali i zadržavale u svojoj izvornosti do današnjeg dana, uprkos snažnom a često i nasilnom uticaju drugih civilizacija. Ta simbioza trajala je stoljećima, o čemu svjedoče brojni historijski i kulturološki dokazi.BiH je po mnogo čemu jedinstvena cjelaina.Jedinstvena je upravo zbog mnoštva različitosti, od klime koja je kontinentalna i mediteranska, do kulturnog naslijeđa, etničkog porijekla njenih ljudi, do vjerske pripadnosti.I ono najvažnije zbog čega je jedinstvena-jedinstvena je zbog milenijskog opstanka, uprkos svim različitostima”, rekao je Jusić.

Potom se u svom referatu Jusić osvrnuo na održavanje referenduma o nezavisnosti BiH, te se prisjetio i onih koji su stoljećima čuvali materijalne dokaze o opstojnosi BiH:

“Treba se prisjetiti mnogih značajnih imena Bosne, među njima i svećenih lica sve tri konfesije, a posebno pripadnika Franjevačkog reda i Islamske zajednice, koje su ljubomorno čuvali materijalne dokaze hiljadugodišnje državnosti istorije Bosne i Hercegovine u njenim različitim oblicima, kao i očuvanje nacionalnog identiteta sva tri naroda na ovim prostorima, naročito u vremenima buna i ratova”.

Velikom broju prisutnih u BKC Živinice obratio se i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je rekao:

“Ova akademija pokazuje ko su i šta su Živincie?Vi ste odlučni u njegovanju tradicije obilježavanja naših praznika 1.marta i 25.novembra, a to su veoma bitni naši praznici.Onaj ko ne drži do sebe ne može očekivati ni poštovanje od drugih”, rekao je Salkić, a potom poručio mladima da budu ponosni na svoje očeve koji su im ostavili u amanet BiH, te iz toga proizilazi obaveza čuvati je, graditi i jačati!

U kulturno zabavnom programu učestvovali su djeca JU Dječijeg obdaništa, učenici Druge osnovne škole i KUD Živinice./Š.G./