Pehar: Odluka o otvaranju vrtića sljedećeg tjedna

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj odgovarajući na novinarska pitanja na današnjoj press konferenciji kazao je kako bi se prema trenutnom planu sljedeći tjedan trebao donijeti set mjera u cilju normalizacije života na području FBiH.

“To je jedan set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i korištenje usluga javnog prijevoza, usluge stomatologa, okupljanja u zatvorenom prostoru, korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata, u prvom redu kafića, mogućnost upražnjavanja sportova na otvorenom i još čitav niz mjera”, kazao je Pehar dodajući kako se kroz naš plan kontrolira i prati epidemiološka situaciju na terenu:

“Ako epidemiološka situacija ostane na ovoj razini, to nam dopušta da sljedeći tjedan razmatramo i ove nove mogućnosti, tako da u slučaju pozitivne epidemiološke situacije očekujemo da bi nove zapovjedi koje reguliraju ove oblasti mogle biti krajem sljedećeg tjedna i stupiti na snagu, a to se odnosi i na vrtiće. Način ponašanja kako uposlenika tako i djece će biti posebno regulirani preporukama koje će napraviti Federalni zavod za javno zdravstvo i one će biće obvezujuće za sve vrtiće koji počnu sa radom”, pojasnio je Pehar, spomenuvši još neke od mjera koje će biti razmatrane:

“U paletu mjera koje promišljamo završiti sljedeći tjedan će biti i mjere koje reguliraju i rad ugostiteljskih objekata. Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u onim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori, i o tome ćemo u konačnici još promišljati i vidjećemo kako će završiti zapovjed koja će regulirati način rada ugostiteljskih objekata. I za ove usluge će biti propisane mjere koje će biti obvezujuće kako za korisnike usluga tako i za vlasnike objekata odnosno ugostiteljske djelatnike koji budu u njima radili”, dodao je.

Prema podacima o epidemiološkoj situaciji koje je iznio Pehar, u protekla 24 sata u FBiH testirano je 577 uzoraka, a kod 17 osoba potvrđen je novi koronavirus. Novi slučajevi su iz Maglaja, Žepča i Cazina. U FBiH je do sada ukupno testirano 21.764 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod ukupno 983 osobe. Od trenutno aktivnih pacijenata 43 je na bolničkom liječenju, od čega dvije osobe imaju težu kliničku sliku i na respiratoru su.

Zaključno s današnjim danom oporavilo se 535 pacijenata od čega njih pet u posljednja 24 sata, dok je 414 slučajeva još uvijek aktivno. Evidentirane su i ukupno 34 osobe čija se smrt dovodi u vezu s infekcijom koronavirusa.

Na upit planira li se u FBiH provesti masovnije serološko testiranje stanovništva, Pehar je kazao kako se u ovom trenutnku o tome ne razmišlja, ali da se situacija pažljivo prati:

“Nastojimo primijeniti pozitivna iskustva iz susjednih zemalja, regije i Evrope. Serološka istraživanja su populacijska istraživanja kojim se može postići procjena proširenosti virusa. Mi u ovoj fazi još uvijek ne promišljamo o korištenju ovakvog načina testiranja, u sljedećih nekoliko mjeseci Krizni stožer će sigurno znati pravilno procijeniti i odabrati ono što je najbolje za građane FBiH”, pojasnio je Pehar.

Na novinarski upit o oprečnim medijskim napisima koji su tretirali korištenje CT dijagnostike u dijagnosticiranju COVID-19, Pehar je građane pozvao na oprez:

“Riječ je o novom virusu i novoj bolesti i uvijek u takvim situacijama imamo čitav niz dodatno neprovjerenih i dijagnostičkih postupaka, i lijekova i načina postupanja, te svega onog što prati nešto što je novo. Imali smo prilike govoriti i o nekim lijekovima koji su u početku obećavali, pa se kasnije pokazalo da i nisu toliko učinkoviti. Slična priča je i sa ovom dijagnostičkom metodom, odnosno kao CT snimkom pluća koja će sigurno dijagnosticirati COVID-19, to nije uvijek tako i Krizni stožer sigurno ne podržava neprovjerene informacije. Uvijek smo ukazivali na potrebe opreza prilikom korištenja svega novog što je u vezi sa ovom bolešću”, kazao je, potcrtavši kako je potrebno pratiti zvanične informacije, a razne napise uvijek uzeti sa rezervom:

“Danas kad su mediji toliko otvoreni vrlo lako procure i neke informacije koje nemaju čvrsto uporište u znanstvenoj medicini i medicini zasnovanoj na dokazima, a to je onaj način rada koji preporuča i preferiraju članovi Kriznog stožera, tako da mi ni u kom slučaju nikada nismo govorili da je CT snimak odlučujuća dijagnostička metoda, i u tom smjeru idu i preporuke našim sugrađanima da slušaju ono što proizilazi iz rada naših kriznih stožera, a informacije iz medija koje putem medija dolaze iz raznih zemalja treba uvijek uzeti sa rezervom”.

Novinare je interesiralo kako se u praksi pokazala odluka o ukidanju mjere karantina koja je zamijenjena mjerom obavezne kućne izolacije:

“Karantena kao protuepidemijska mjera koju smo primjenjivali je dala svoje rezultate u vremenu uskršnjih blagdana i poslije, sigurno smo na taj način dodatno kontrolirali širenje COVID-19 na prostoru Federacije. Procjena Kriznog stožera je bila da je u datom trenutku zamjenimo mjerom zdravstvenog nadzora uz ograničeno kretanje i ta mjera je također polučila zadovoljavajuće rezultate i ona je još uvijek na snazi. Epidemiološka slika koju trenutno imamo daje nam za pravo da smo pravilno procijenili uvođenje ovih mjera, kazao je Pehar dodajući kako je suradnja na kontroli graničnih prijelaza koji se nalaze na prostorima FBiH, RS i Brčko distrikta jako dobra./Tim za medije/