Počela realizacija projekta obnove džamije u G.Živinicama

Stara džamija u džematu Živinice Gornje ima veoma važnu ulogu u razvoju vjerskog života gradske zone. Davnih 1930-tih godina bila je to jedina džamija u užem gradskom jezgru u kojoj su vjernici obavljali molitvu. Ove godine došlo se na ideju da se ovaj objekat obnovi, kako bi joj se vratio stari sjaj i na toj ideji se uveliko radi.

Ova džamija, kao i stari nišani u blizini nje, svjedok su tada, a i danas, da je postojao vjerski život na ovom području.Džemat Gornje Živinice jedan je od najvećih džemata Medžlisa IZ Živinice.

Obuhvata preko 1000 domaćinstava, jedan je od najsloženijih džemata, jer pored tri objekta u haremu i četiri mekteba još je u planu izgradnja i petog mekteba, obuhvata i 12 mezarja, vakufskih i porodičnih. Vjerska pouka obavlja se na pet lokacija u džamijskom mektebu i ostala četiri mekteba.

Podršku u rekonstrukciji stare džamije dao je gradonačelnik i predsjedavajući GV, izdvojivši inicijalna sredstva iz budžeta za početak radova.

“Već naredne sedmice trebali bi početi radovi na rekonstrukciji krova”, kazao nam je predsjednik građevinskog odbora Edhem Klopć.

Donacije se mogu uplatiti putem Medžlisa IZ Živinice sa naznakom za džamiju u Gornjim Živinicama. Broj računa otvoren u NLB banci:1321102003716781