Počelo obilježavanje Dana evropskog naslijeđa u TK

Dani evropskog naslijeđa, koje Ministarstvo za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona ove godine obilježava u partnerstvu sa pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, počelo je jučer otvaranjem izložbe “Izvorna muzika, naša muzika”, koju je pripremio Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Izložba je posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike i namjeri za njeno kandidovanje na UNSCO listu nematerijalne baštine.

-Ove godine smo prvi put u programu obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, manifestacije koja za cilj imaju očuvanje zajedničke evropske baštine, a naš doprinos u tome je da prezentujemo izvornu muziku kao našu specifičnost i naše kulturno naslijeđe. Izložba je jedna priča o 16 godina Festivala izvorne muzike u Kalesiji i dugoj tradiciji izvorne muzike na ovom području. Upravo sa tog festivala je još 2017. godine potekla inicijativa da se izvorno bosansko pjevanje uz šargiju i violinu uvrsti na UNSCO listu zaštićene nematerijalne baštine. Nismo u potpunosti zadovoljni učinjenim na tom polju, ali imamo plan većeg angažmana i vjerujem da ćemo do kraja godine imati nominacioni fajl koji će biti na entitetskoj listi kandidiranih projekata koji idu prema UNESCO-u – istakao je Alija Džafić, direktor BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

U ime općine Kalesija na otvaranju izložbe se obratila Hata Mujčinović, pomoćnica načelnika Općine Kalesija koja je istakla zadovoljstvo što je Kalesija dio ove manifestacije i što ima nematarijalnu baštinu kojom se treba ponositi, dok je izložbu otvorila Enisa Hajdarević Šojko, muzikolog i urednicana BH Radiju 1, koja je već godinama najaktivniji pojedinac u promociji izvorne muzike kao dijela bh. muzičke tradicije.

-Kalesija i drugi predjeli Bosne i Hedrcegovine gdje se pjeva uz šargijju i violinu, nisu samo dio evropskog, nego i svjetskog kulturnog naslijeđa i na to moramo biti ponosni. Tokom festivala izvorne muzike to naslijeđe i promovišemo, a nadam se da će na sceni BKC-a Kalesija publika još dugo vremena imati priliku vidjeti izvođače koji baštine ovu muziku, uz čuvanje izvornosti i autentičnostisa tradicionalnim nošnjama i tradicionalnim instrumentima, bez novotarija. Kada uspijemo cijelu tu priču uvrstiti u UNSCO listu nematerijalne baštine, pred nama je još mnogo posla da dokažemo da izvorna muzika nije počela 1969. godine sa „Kalesijskom trojkom“, nego da se radi o višestoljetnoj baštini, našem blagu kojeg se ne smijemo stidjeti i koje moramo čuvati – istakala je Enisa Hajdarević Šojko.

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju realizuju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, nastavlja se večeras, 23. septembra kada BKC Živinice,koji organizuje događaj pod nazivom „Pozorišna umjetnost nekad i sad“.

Bit će to veče posvećeno pozorišnoj umjetnosti u tom gradu, a okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živinicima, prikazati plakate, dijelove scenografija i kostima iz predstava, te fotografije pozorišnih umjetnika koji zajedno čine razvojni put pozorišta u Živinicima. Događaj počinje u 19 sati.
/JU BKC TK/