Počinje ramazan-u petak prvi dan posta

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Inače, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Ramazan je mjesec mnogih blagodati – mjesec milosti, praštanja, blagoslova, ibadeta, truda, predanosti i discipline. Uzvišeni Allah je odlikovao mjesec ramazan nad ostalim mjesecima velikim brojem odlika i vrijednosti. Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, mjesec pokajanja, oprosta grijeha i oslobođanja od vatre. Mjesec u kojem je noć Lejletu-l-kadr, koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ramazan je mjesec darežljivosti, dobročinstva i dove koja se uslišava. U ramazanu se nagrada za dobra djela umnogostručuje, vrata Džehennema su zatvorena, vrata Dženneta su otvorena i šejtani su stavljeni u okove. Ramazan kod muslimana budi i jača osjećaj ljubavi u ime Allaha.

U skladu sa trenutnom situacijom, kako su naveli iz Islamske zajednice, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.To znači da neće biti kolektivne organizacije zajedničkih iftara, kada se u Živinicama na iftaru okupljalo i više od hiljadu postača.

Iz Islamske zajednice su dali nekoliko preporuka vjernicima u skladu s aktuelnom situacijom.Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje,