Pokladni utorak u znaku karnevala

Danas je pokladni utorak, obilježava se karnevalima, u kojem defiluju maskirane osobe. Tradicija našeg kraja odavno je zaživjela u selima Petrovići, Lug, Barice, Tadići, Atlić Mahali i Grabiku.

Stari tradicionalni običaji kod Hrvata, koji organizuju karnevale sve do Čiste srijede ili Pepelnice eto ponovo obradovaše mnoge. U vrijeme karnevala svatko ima priliku postati neko drugi, nešto drugo – ratnik, princeza, opasni tigar ili neka druga neobična pojava, što se dalo jasno vidjeti na maskiranim osobama.

Bilo je veselog druženja, pjesme i igre, a našao se i švedski sto sa raznim domaćim delicijama, bez čega ne prolaze vesele maškare.

Imali su nekoliko pauza, kada su zaustavljani da se počaste, da zapjevaju i zaigraju.Naš sugrađanin Marko Andrić je zadovoljan što se tradicija ne prekida i ne zaboravlja, pa kaže:

“Bilo je veselo, obradovali smo i mnoge prolaznike koji su se zatekli na ulicama i predgrađima naših Živinica.Bitno je istaći da je značenje karnevalskih tradicija zaštitno – zastrašivanje demona, zlih sila, duhova kako bi ih se udaljilo od ljudi, stoke, stanova itd.Bilo je izvorne muzike, one tradicionalne, koja nas povezuje i zbližava”, kaže Andrić.

Organizator karnevala područja ORB Đakovići je Ivica Mišić- zv.Boka, a glavni organizator ukupnih aktivnosti je Nenad Nešo, koji zaslužuju posebne čestitke na uloženom trudu i naporu da se nastavi ova lijepa tradicija./Š.G./