Ponovo protesti poljoprivrednika

Danas su poljoprivrednici svojim traktorima ponovo stigli pred zgradu gradske administracije i tako ispoštovali raniju odluku, kada su prošlog ponedjeljka najavili neposluh, sve dok se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Ranije smo objavili da je Gradko vijeće Živinica usvojilo Programom mjera za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnje na području Grada Živinice, kojom su obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvođači koji su zasnovali poljoprivrednu proizvodnju u 2022. godini.Planirana sredstva za podrušku su oko 600.000,00 KM.Plus još 110 hiljada Km za proizvođače mlijeka.

Poljoprivrednici traže ranvomjerniju raspodjelu poticaja.Umjesto predviđenih 1.500 KM po poljoprivrednom proizvođaču, traže 200 KM po muznom grlu, pošto sva gazdinstva imaju različite kapacitete.Međutim , ovoga puta sa poljoprivrednicima je razgovarao gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, te je poslije razgovora došlo do kompromisa na zadovoljstvo obje strane.

Dogovoreno je da se na 110 hiljada KM predviđenih samo za mljekare, doda još 50 hilajda KM, tako da će proizvođači mlijeka po muznom grlu dobiti po 150 KM.

Danas su poljoprivrednici  izrazili nezadovoljstvo i time što su građanima besplatno dijelili mlijeko./Š.G