PPU Mery Isabel:Obilježili Svjetski dan pošte

Menadžmen Prve predškolske privatne ustanove Mery Isabel danas je obilježio Svjetski dan pošte.

“U skladu s tim posjetili smo poštu u našem gradu i upoznali se s načinom slanja pošiljki, prijema paketa, uplatom na račun, plaćanje računa… te pravljenjem koverti, demonstracijom rada poštara”, rekla nam je direktorica PPU Mery Isabel Sanela B.Medley.

Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta svake godine 9.oktobra na godišnjicu osnivanja Svjetske poštanske unije, osnovane 1874. godine u Bernu.

Taj je dan proglašen Svjetskim danom pošte na UPU-ovu Kongresu održanom 1969. godine u Tokiju. Od tada poštanska zajednica slavi ovaj dan kao Svjetski dan pošte, a Bosna i Hercegovina kao jedna od 192 zemlje članice UPU-a čini dio te poštanske zajednice.

Cilj Svjetskog dana pošte je promicanje važnosti poštanskog sektora u svakodnevnom životu ljudi i njihovu poslovanju, te doprinos društvenom i ekonomskom razvoju zemalja.

Proslava ovog dana ujedno potiče države članice na širenje svijesti o ulozi i aktivnostima njihovih poštanskih operatora u društvu i u medijima na nacionalnom nivou, te je otuda važnost još od malih nogu upoznati djecu o značaju poštanske djelatnosti, kao što su to danas učinili mališani PPU Mery Isabel.