Praznik mimoze u vlastitoj režiji

Praznik mimoze je tradicionalna manifestacija koja se svake godine održava u Herceg Novom.Jedan od redovnijih posjetilaca je naš poznati ekolog dr.sci.Sead Noćajević, koji rado posjećuje crnogorsko primorje, pa je tako bilo i nedavno, o čemu je rekao:

“Ove godine “otvorili smo ranije 53. Festival mimoza u Herceg Novom”.Praznik mimoze u svom aranžmanu odradili smo preko vikenda, uživali u mirisu prvih vjesnika proljeća.Naravno nije nam smetalo da prevalimo dug put do ove biljke koja očarava svojim izgledom i mami svojim izdašnim mirisom.Pratilo nas je lijepo vrijeme”.

Profesor nam još reče da je u ove krajeve mimoza “stigla” iz daleke Australije krajem 18.stoljeća.Nadalje kaže kako mimoza može narasti do 30 metara, te da je prepoznatljiva po lijepim, izrazito žutim cvjetićima.

Na putu do Herceg Novog prolazi se lijepim predjelima Bosne i Hercegovine, pa je nemoguće da se ne zaustavite negdje kraj Neretve i drugih turističkih atrakcija.Prof. Noćajević nam je i o tome govorio:

“Svakako da su to veoma lijepa i atraktivna područja.Da pomenem samo Blagaj-nisu mu ljudi bez razloga dali ime Blagaj pokraj Vrela Bune…kad god se dođe Blagaj daje ozračje pozitivnosti.Tako je bilo i prilikom povratka sa puta mimoza, kada smo posjetili prelijepi prirodni ambijent nacionalnog blaga naše Hercegovine,Blagaj…