PREC:Značajne studijske posjete

Udruženje porodica Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice je partner evropskog projekta Erasmus plus “Innovet”. U okviru ovog projekta organizovano je nekoliko studijskih posjeta i susreta u zemljama članicama organizacija ovog projekta, poput Francuske, Islanda, Belgije, Rumunije, Litvanije, Slovenije, a susret/sesija održani su i u Bosni i Hercegovini, TK i općini Živinice, gdje je domaćin susreta bio Edukativni centar PREC Živinice.

U okviru studijske posjete održana su i dva sastanka u Tuzli. Na prvom sastanku su se predstavili partneri evropskog projekta i akteri teritorije TK i sjeveroistočne Bosne:

Predstavnici FZZZ TK, Ministarstvo turizma, trgovine i saobraćaja TK, općina/opština: Živinice, Srebrenik, Bratunac, Kladanj, Zvronik, privrednici i poljoprivrednici, predstvnici PREC Živinice, inicijatori PRECova: Srebrenik, Bratunac, Zvronik, Kladanj.

Dobrodošlicu u TK i podršku je poželio Ministar trgovine saobraćaja i turizma TK, gdje je dao podršku aktivnostima PRECa. Učesnici su se predstavili, organizaciju ispred koje dolaze, izazove i aktivnosti koje rade u cilju u razvoja teritorije, prije svega razvoju ruralne teritorije u BIH (kroz edukacije, studijske razmjene, umrežavanje, mogućnost učešća u EU projektima, ekonomsko jačanje porodica i sl.).
Ovaj projekt strateškog partnerstva InnoVET dio je zajedničke želje partnerskih organizacija za doprinos budućnosti mladih ljudi i općenito muškaraca i žena na teritoriji, te istovremeno doprinos razvoju i atraktivnosti područja. Partneri projekta:
UNMFRO PARIS (FRANCUSKA)
MFR AURA ( FRANCUSKA)
Sol i civilizacija Association (FRANCUSKA)
GAL NAPPOCA Lokalna akcijska grupa NAPOCA POROLISSUM ( RUMUNIJA)
BSC,Razvojna agencija, Poslovni centar za podršku, Kranj (Slovenija)
VMA (Island)
OFFA (Belgija)
FEDERACIJA DES MFR ET Ireo DE LA REUNION ( Reunion Island)
Asociacija VIVA SOL (Litvanija)
IFOCAP (Francuska)
Udruženje porodica Porodični ruralni eudkativni centar PREC Živinice
(Bosna i Hercegovina)

Sljedeći susret partnerskih organizacija se planira u maju, 2019. godine na Reunion Islandu./Tim za medije/