Pred 8.mart-Međunarodni dan žena

Sutra je 8.mart, Međunarodni dan žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.marta 1857.godine u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8.marta događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Godina 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije.

Da je sutra Međunarodni dan žena vidljivo je i na živiničkim ulicama, okićenim štandovima prepunim raznobojnog cvijeća i to je najprodavanija roba ovih dana.

Dan žena kod nas je već počeo da se obilježava, organizovanjem ekskurzija u gradovima i turističkim mjestima širom bivše SFR Jugoslavije, a tokom večeras i sutra već su rezervisani restorani i drugi ugostitljeski objekti.

Svim našim dragim ženama čestitamo 8.mart-Međunarodni dan žena, uz želju, da svaki naredni bude bolji.