Pred Božić: Badnji dan-pečenica gotova

Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.Tako je danas bilo kod obitelji Tadić u naselju Jezero.Zajedno su na ražnju okrenuli 3 prasića.

Stjepan Tadić je vrstan stručnjak za elektriku, montirao je uređaj za okretanje ražnja, ostali iz družine su zaduženi bili za obezbijediti žar, tako da je sve funkcionisalo kako treba:

“Za razliku od prošle godine, kada je bilo nešto toplije i bez padavina, ovoga puta morali smo uložiti više truda, pokriti najlonkama mjesto za ražnjeve, kako ne bi bilo smetnji zbog kiše koja je počela padati baš kada smo krenuli u naše pretprazničke aktivnosti. Mlađi potomci su bili vrijedni, izgleda da su dobro naučili rad s ražnjem, pa je prasetina odlično pečena, kako to i treba da bude na naš veliki blagdan Božić”, kaže nam Stjepan Tadić.

Dok se prasci okreću složna družina obitelji Tadići, kao i susjedi rado sjede uz kafu, piće i mezetluke, te tako vrijeme kraj ražnja prije prođe.

“Baš nam kiša i nije bila saveznik, ali sve je proteklo u najboljem redu, a i porodica se okupila, pa je radost praznika Božića tim veća. Poznato je da mladi odavno odlaze iz naših krajeva i svaki susret nam mnogo znači, pogotovu ovi današnji”, pričaju nam Tadići.

Tako je danas u mnogim živiničkim domaćinstvima, među građanima katoličke vjeroispovijesti, koji obilježavaju blagdan Božić./Š.G./