Pred praznik rada 1.maj

Već po tradiciji 1.maja u jutarnjim satima Duvački orkestar Konjuha proćiće ulicama Živinica, odsvirati tradicionalnu budilnicu.Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1.maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

U Živinicama će limena glazba svojim prepoznatljivim zvucima i ove godine obilježiti praznik radničke klase. Iako kišno vrijeme za očekivati je da će sutra biti ugodnije, pa bi tako izletišta ponovo oživjela. Bilo kako oni najuporniji sigurno neće propustiti priliku da baš na 1.maj potpale svoje roštilje!

Obilježavanje 1.maja najavljeno je i u RMU Đurđevik, gdje će Samostalna sindikalna organizacija organizovati polaganje cvijeća kraj spomen obilježja palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, te rudarima poginulim tokom rada.

Svim građanima želimo sretan Međunarodni praznik rada-1.maj.