President: Održana promocija knjige Povratak

Organizacioni odbor za obilježavanje 50 godina mature JU Gimnazije danas je u Hotelu President održao sastanak u proširenom sastavu.Osim tehničkih pitanja organizacije susreta zakazanih za 4.maj, održana je promocija knjige dr.Sabita Milinkića, pod nazivom Povratak.

Glavni organizator susreta Marko Andrić je istakao da je okupljanje upriličeno u čast njihovog kolege, učenika iste generacije dr.Sabita Milinkića:

“Sabit je ovih dana u BiH i željeli smo iskoristiti tu priliku da se okupimo koliko nas ima i to u Hotelu President.Nismo se vidjeli toliko dugo i ova prilika je iskorištena na najbolji način.Sabit Milinkić je inženjer za automatiku s trenutnom adresom u Sydneyu i autor triju knjiga o Bosni.Prije odlaska u Sydney (1986) radio je u Fabrici sode u Lukavcu. Radio je u nekoliko multinacionalnih kompanija (automatsko vođenje industrijskih sistema). Objavio je tri knjige poezije (Kofer, 2014. godine, i Sa ovih daljina, 2017. godine), kao i autobiografski roman Izet, te se danas predsatvio svojom knjigom poezije pod naslovom Povratak”, rekao je Andrić.

Milinkić svoju neiscrpnu tematiku pod navedenim naslovom najnovije knjige nastoji objasniti na prikladan način kakav je život u tuđoj zemlji:

“Neobično je zadovoljstvo poslije toliko godina ponovo vidjeti staro društvo iz mladih srednjoškolskih dana.Ja svake godine u ovo vrijeme nastojim doći u BiH jer su u Australiji paklene vrućine, te sam iskoristio priliku da se vidimo.Mnogi smo rasuti širom svijeta, sigurno da svi razmišljamo o svojoj domovini, pa je i moja želja da se jednog dana vratim u svoju zemlju”, rekao je dr.Sabit Milinkić.

O svojim utiscima danas su govorili Šefik Čičkušić, Dina Pirić, Vera Sekulić,Ružica Marjanović, Muzafer Selić, Šemso Maslić i Emin Halilčević i Raif Bešlić./Š.G./