Pridržavati se propisanih mjera

U protekla 24 sata testirano je 1030 uzoraka, COVID-19 potvrđen je kod 27 osoba, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjem obraćanju.

Na području FBiH do sada je ukupno 17.295 testiranih, COVID-19 potvrđen je kod 918 osoba i zabilježena su ukupno 33 smrtna slučaja. Zaključno sa današnjim danom u podne, u Federaciji BiH oporavljen je 331 pacijent, 16 pacijenata u proteklih 24 sata. Trenutno je 554 oboljelih.

“Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih je 4 na respiratoru”, kazao je Čerkez.

“Još jednom bih zamolio sve da se držimo propisanih pravila, da vodimo računa o distanci, o korištenju maski, da se ne zadržavamo u skupinama i da pokušamo da ovaj produženi vikend sa prvomajskim praznicima ostane bez posljedica, a to je moguće ako svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju kao što smo bili cijelo ovo vrijeme i zajednički provodili mjere zaštite”, dodao je potcrtavši kako i uz popuštanje mjera treba nastaviti s poštovanjem svih mjera i preporuka:

“Činjenica je da počinju popuštanja određenih mjera, sigurno je da će to doprinijeti normalizaciji života ali je jako bitno da svi ostanemo posvećeni mjerama koje smo predložili i da se toga pridržavamo da ne bismo promijenili stanje nepažnjom. Većina građana je i do sad sve to poštovala, a manji dio koji ne poštuje mjere može da ugrozi ovaj veći dio populacije”, kazao je Čerkez i pozvao na dodatni oprez.

Podsjećamo da je novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22 do 5 sati ujutro na području Federacije BiH. Zabrana se ne odnosi na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, koje su radno aktivne i profesionalno angažovane u pravosudnim i drugim organima (sudije, tužioci, notari, asvokati), u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama FŠCZ, osobama kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, te osobe sa posebnim potrebama.

Naredba od 24. aprila o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dopunom naredbe koja se primjenjuje do 15. maja ovim osobama dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i izvan shopping – tržnih centara. Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.

Naređuje se vlasnicima ovih trgovina da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača. /Tim za medije/