Primjeri:Livanjski centar pčelarstva

Područje grada Livna pogoduje čistim vazduhom i netaknutom prirodom, koja u kombinaciji
sa biološkom raznolikošću biljnih vrsta čini idealnu oazu za proizvodnju kvalitetnog i prepoznatljivog meda i proizvoda od meda. Sve navedene faktore Gradska uprava i nevladina organizacija Muslim Aid Association su prepoznali kao bitne i u tu svrhu uključili sve one koji su uključeni u lanac proizvodnje i prometovanja medom i proizvodima od meda.

Tim povodom danas je u Livnu upriličeno otvaranje pčelarskog centra kao i promocija karakterističnog vizualnog identiteta ambalaže meda sa područja livanjskih kraških pašnjaka.

Pčelarski centar u Livnu koji je danas otvoren rezultat je dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid Association realizuje u saradnji sa Gradom Livnom i Udrugom pčelara „Li-Vrisak“ Livno, istakla je Edina Šehić-Saliji, direktorica nevladine organizacije.

„Projektom smo željeli uključiti sve sve one koji proizvode med ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu sa time ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionice meda ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže. Prethodno smo za 10 mladih pčelara u saradnji sa udrugom „Li-Vrisak“ donirali 100 pčelinjih društava i kroz proces edukacija i mentorstva osnažili ih da sami počnu pčelariti.“ dodala jeŠehić-Saliji.

Gradonačenik Livna, Darko Čondrić kazao je da je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare sa livanjskog područja budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda.

„Ovo je još jedan u nizu projekata koje gradska uprava realizuje sa ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osnovni cilj ovoga projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra je omogućavanje pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda. U vezi sa tim smanjit ćemo i reducirati njihove troškove, a unaprijediti njihovo poslovanje.„ zaključio je gradonačelnik Darko Čondrić.

Pored doniranih mašina i svih neophodnih resursa, pčelari sa područja Livna biti će u prilici da svoj med prodaju pod nazivom „Med livanjskih kraških pašnjaka“ koji su po svojoj strukturi i poziciji jedinstveni u Evropi, što ističe i Mirando Šperac, predsjednik Udruge „Li-Vrisak“ i profesionalni pčelar./MUSLIM AID ASSOCIATION/