Priznanja za najuspješnije inženjerske projekte

-“Najuspješniji inženjerski projekti i proizvodi osvojili priznanje ‘Made in BiH’ za 2023. godinu”

Kultura Media Sarajevo, organizator VI Međunarodnih „BH sedmica inženjerstva“, u saradnji sa DOO Colossem Tuzla, Udruženjima inženjera u BiH, Udruženjem poslodavaca Federacije BiH održala je izbor za najuspješnije proizvode, projekte, inovacije, zelene inovacije i tehnologije„Made in BiH“s ciljem osviještenosti i povezivanja inženjerske i privredne zajednice u predstavljanju najuspješnijih projekata, proizvoda, inovacija, zelenih inovacija i tehnologije u 2023. godini.

„Made in BiH“ je, prije svega, priznanje za inženjerski projekat ili proizvod izveden/proizveden u BiH u različitim oblastima inženjerskog djelovanja za 2023.godinu.To je najveće nacionalno priznanje koje jedan inženjerski projekat/proizvod može dobiti u BiH.

Na dodjeli priznanja obratili su se  Amir Hasičević ministar trgovine FBiH i Zlatko Berbić direktor „BH sedmica inženjerstva“.

U sklopu dodjele održan je i panel pod nazivom Smart rješenja i IoT – primjeri iz prakse a panelisti su bili: Edin Škaljić – osnivač i direktor FabLab Sarajevo, Haris Abaspahić, savjetnik za politike CPU- Centar za politike i upravljanje, Nikola Maksimčuk, zamjenik direktora Telemax d.o.o. Banja Luka i Amir Hasičević ministra trgovine FBiH.

Priznanje je odnijelo 29 inženjerskih rješenja a prva tri mjesta i inženjersku zvijezdu prema odluci žirija osvojili su:

TREĆE RANGIRANI

Dizart doo

Jasmin Ahmić, direktor

Edukaciona ćelija sa kolaborativnim robotom

DRUGORANGIRANI

Ministry of Programming

Faris Začina i Rešad Začina – suosnivači i vlasnici i Sara Lerota

PRVORANGIRANI

ŠIRBEGOVIĆ INŽENJERING D.O.O

HAVA ŠIRBEGOVIĆ

INOVATIVNE AB PREFABRIKOVANE NOSIVE KONSTRUKCIJE

Također, uručeno je i specijalno priznanje za promociju BiH na međunarodnom nivou za Derubis Caravans Series 7

Dodjela priznanje održana je u hotelu Tarčin Forest Resort a prezentacijom uspješnih proizvoda, projekata, inovacija, zelenih inovacija i tehnologija „Made in BiH“, istaknut je doprinos i značaj koje ti projekti imaju na poboljšanje života svih građana BiH, zapošljavanje i privredni razvoj i globalni  uticaj na BiH u cjelini.