Promocija književnih djela Mirsada Mustafića

Za petak, 27. Januara 2023. Godine ,sa početkom u 18 sati, u JU “Javna biblioteka“ Banovići, Multimedijalna sala, održat će se promocija dvije knjige profesora Mirsada Mustafića: roman “Bratunačka sultanija” i zbirka pripovjedaka “Užičanka Emina”.

Promotori će biti prof.Larisa Ćustendil i mr.Alija Mrkonjić.

Prof.Mirsad Mustafić je plodni stvaralac u oblasti književnosti i do sada je iz štampe izašlo 18 knjiga različitog sadržaja, od čega 12 romana i 6 zbirki pripovjedaka.

Knjiga “Užičanka Emina” osamnaesto je po redu literarno djelo Mirsada Mustafića. Riječ je o zbirci pripovjedaka kojih je ukupno dvadeset i jedna. Svaka od njih posvećena je na neobičan način ljudima i događajima iz Srebrenice, bilo da su ovi događaji vezani za razdoblje sredine 19 stoljeća, kada se zbog ubrzanog slabljenja Osmanske države događa prvi značajniji progon muslimana, odnosno Bošnjaka iz Srbije,a koji su na različite načine vezani za Srebrenicu ili njenu okolinu ili pak o neposrednom posljednjem ratu – agresiji koja nas je zadesila 1992.godine.

Drugo djelo odnosi se na roman čija će se promocija održati
27. januara „Bratunačka Sultanija“,
koja nam govori o malo poznatom periodu, egzodusu Bošnjaka iz Soko Grada i drugih prekodrinskih krajeva sredinom 19. vijeka, i povezuje to sa genocidom koji su potomci nekadašnjih muhadžira doživjeli u periodu 1992-1995. godine na području Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta UN-ove zaštićene zone. U ovom neohistorijskom romanu autor prati sudbine djevojke Sultanije iz Soko Grada (područje između Ljubovije i Krupnja), i njene praunuke Sultanije iz Bratunca.

Više o djelima bit će govora na promociji zakazanoj za 27. januar u 18 sati, “Javna biblioteka“ Banovići, Multimedijalna sala BKC-a.
(Selimović Edhem Edo)