Prosvjeta:Sastalo se društvo staro

Želja za susretima prosvjetara iz osnovnih škola S.Gračanice, Višće i G.Živinica, uglavnom s početka svoje karijere iz daleke 1974 .godine postepeno se ostvaruje. Neki od njih su počeli raditi malo prije ili kasnije,ali je svima zajedničko sjećanje na prve godine svog prosvjetarskog rada.Proteklog vikenda bilježimo jedan takav susret.

Jasna Hasanbašić se sjeća svojih lijepih godina na početku karijere:

“Želja nam je da ovakvi susreti postanu tradicionalni. Prvi put smo se sastali 2018. godine, ali nas je pandemija spriječila da se redovno sastajemo.Nažalost, mnogi nisu vise među nama.Već se radujemo julskom susretu slijedeće godine i ovim putom pozivamo sve naše kolege da nam se pridruže.Istina, neki su se u međuvremenu preselili širom svijeta, te nam je tim teže okupiti sve one koji imaju veliku želju za ovakvim susretima.Bez obzira gdje nas je sudbina odvela za životom , uvijek smo tu jedni za druge“.

Nastavnik Marko Andrić se takođe emotivno povezuje za prvo zaposlenje u OŠ tada “Bratstvo-Jedinstvo” Gračanica Selo:

“Rado evociramo naše uspomene na nekadašnji rad u plomenutim školama. Moje prvo zaposlenje na stalno je bilo u OŠ S.Gračanici.Sjećam se da je autobus br.21 vozio do stanice u Krivači, a odatle pješke, preko 2,5 km. do škole.Škola je tada bila puna učenika, pa su odjeljenja brojala i do 38 učenika, pa i više. Sjećam se da su peti razredi premješteni u Područnu školu u Svojatu.Često smo nastavu izvodili u prirodi,ja na livadi ili u šumi.U školi su bili mladi nastavnici, koji će mi biti prijatelji za cio život, kao Šemso Maslić,Alija Dahić,Ševkija, Ilija, Vesna,Vera, Milica i Jasna, koja je organizator ovih druženja uz našu pomoć.Svi smo bili s velikim elanom i zalaganjima.Naši učenici su postali dobri ljudi,majstori,inženjeri,a moj učenik je i dr.Sead Nocajevica,docent na fakultetu u Tuzli i prof.hemije u Gimnaziji Živinice, jadan je od istaknutih stručnjaka u zaštiti prirode,čiji su rezultati verifikovani,na samo u BiH, nego daleko šire”, kaže nam Marko Andrić-danas penzioner.

Svoj radni vijek u školama Grada Živinice proveo je i Boro Mihaljević, kao nastavnik opštetehničkog obrazovanja:

“Drago mi je kada danas  vidim svoje učenike kao vrsne stručnjake u raznim oblastima djelatnosti.Mnogi su sreću potražili širom svijeta, ali ma gdje bili uvijek ih se rado sjećam”.

Moto druženja bivših nastavnika je da se ne zaborave, da se podsjećaju na lijep period svog prosvjetarskog angažmana, te da u narednom periodu bude još bolji odziv!/š.G./